НОВИНИ

6179 шофьори са глобени без винетка или други нарушения през 2018 г.

7,84 млн. винетки за над 385 млн. лева са продадени от началото на годината до момента, съобщиха за „По света и у нас“ от Агенция „Пътна инфраструктура“. До този момент от Пътна полиция са издали над 6000 наказателни постановления и фишове на шофьори, които не са имали винетка или са извършили други нарушения, свързани със заплащането ѝ. Купуват ли винетки чужденците, които минават през България, обяснява Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков Екип на „По света и у нас“
20:04, 23.11.2018
Чете се за: 01:55 мин.
У нас

Много чужди шофьори на ТИР-ове, които всеки ден преминават през България, си купуват не ежедневна, а месечна винетка, уточняват експерти. Така месечната винетка, която за тировете струва между 80 и 174 лв., се препредава от автомобил на автомобил, което излиза по-евтино за фирмата.

Йонко Иванов, Съюз по авто-мото подготовка: Общо правило е, че превозвачите на големите камиони има там едни системи, които ги правят - или ги лепят с мед, или с плюнка, или по друг начин просто ги закрепват, но това е въпрос на контрол.
;

670 винетки дневно се продават на граничния пункт Дунав мост при Русе, показват данните на Агенция "Митници". Чуждите шофьори са задължени да си купуват стикерите. Същото важи и за българските шофьори, които пътуват до двете летища в Букурещ.

Александър Атанасов, таксиметров шофьор: Това е тяхната румънска винетка, която е в електронен вариант. Когато си закупите винетка, те ви издават просто един бон, който вие можете да си го пазите, но системата им отчита, че вие имате закупена румънска винетка.

Александър Атанасов е таксиметров шофьор от години.

Александър Атанасов, таксиметров шофьор: Годишна е моята винетка, която е румънската на стойност 130 леи или 26 евро.
;

Пътуващите най-често през граничния пункт "Кулата" използват годишни винетки. Други - по-краткосрочни.


Аз купувам за месец, когато пътувам между Гърция и Полша, аз не мога да купувам всеки ден или всяка седмица. Поставям я на стъклото и я купувам или от границата или от бензиностанцията. Минавам по този път два пъти седмично.

Винетката у нас е за цяла година, знаем какво е винетка.

На границата я купих. Една винетка, един ден.
;

Според експертите, трябва да се засили контролът върху шофьорите. 600 служители в Националното тол управление в рамките на АПИ ще следят с автомобили в страната за закупени винетки.

Йонко Иванов, Съюз по авто-мото подготовка: Те дали ще имат правото да спират автомобилите, щото те не са полицейска структура, или просто ще съобщват на полицията. В Европа се съобщава, идва колата, настига Ви, плащате си санкцията или глоба. Или съответно камерите на пунктовете за плащане, те биват и автомати, което е доста по-евтино, отколкото тези служители да ги назначаваме.

Електронните винетки влизат в сила от 2019 г.

;

От продадените над 7 млн. винетки, 5,4 млн. са за леки автомобили, показват данните на Агенция „Пътна инфраструктура“. От всички продадени винетки 1,4 млн. са еднодневните, каквито купуват предимно тежкотоварните автомибили, които преминават през България, но не само те. От 1 януари до момента Пътната полиция е издала наказателни постановления и фишове на български, но и чуждестранни шофьори, за около 2,5 млн. лв.

Най-честите нарушения са липса на винетка, незалепена на стъклото или неотговаряща на категорията на автомобила.

Трудно би могло да се каже дали чуждестранните шофьори купуват или не винетка, но трябва да напомним, че на границата всички могат да го направят. 50% от трафика в България е транзитен, предимно от турски и ирански шофьори на тежкотоварни автомобили, които пътуват за Европа. 250 000 са само турските тирове, които преминават оттук годишно.

;

С въвеждането на електронните винетки и тол системата от 2019 г., принципът на таксуване ще бъде на база изминато разстояние за автомобили над 3,5 тона и на база време за леките. Очакванията са системата да генерира годишно над 1 млрд. лв. приходи, които приоритетно да бъдат инвестирани в поддържане на пътната инфраструктура.

Сега приходите са около 300 млн., а парите, които държавата дава за пътища, са 600.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Протестите няма да спрат
Румен Радев: Протестите няма да спрат
Сотир Цацаров поиска проверка за апартамента, в който живее финансовият министър
Сотир Цацаров поиска проверка за апартамента, в който живее финансовият министър