НОВИНИ

За реставрацията на съкровищата и ... историята

Съкровището от сребърни монети, което беше открито преди месец в основите на древна Сердика, е събирано от времето на Нерон или през 54-та година.

Мария Чернева
от Мария Чернева
13:25, 04.10.2015
Чете се за: 02:03 мин.
Още

Съкровището от сребърни монети, което беше открито преди месец в основите на древна Сердика, е събирано от времето на Нерон или през 54-та година. Специалистите от Националния археологически музей успяха да реставрират повече от 2 хиляди и 300 сребърни монети от всичките 3 хиляди. Възможно е да излязат и още по-ранни монети, но и до тук, вече е ясно, че Сердика е била оживен селищен център много преди император Траян да я обяви за град.

За реставрацията на съкровището и историята, която разказват откритите монети - вижте във видеото репортажа на Мария Чернева.

- В този съд са били открити монетите, - показва находката д-р Петя Пенкова, ръководител на лаборатория за реставрация в НАИМ. - Той вече изглежда добре на фона на това, което донесоха в лабораторията за реставрация.

Когато попаднали на имането, никой не подскачал от възторг. Никой не възприел тази буца като съкровище, още повече сребърно. Да не говорим че зеленикавата корозия по-скоро подсказва бронз. Така че съкровището се преоткрива в лабораторията. Където флуоресцентният спектрометър освен мед показва и наличието на сребро.

- Дава ми 36 процента, дава ми 17 процента сребро но това е защото е защото хващаме много неща на повърхността, - казва д-р Пенкова. - Сега сме сигурни, че това са медни корозионни продукти и знаем с какво да ги третираме.

Медна корозия на сребърни монети? Реставраторите дори не се изненадват. Наясно са, че среброто винаги е с медни примеси, чиито йони лесно мигрират на повърхността. А избраният реставрационен метод всъщност е продължително киснене вслабо кисел ратвор.

- Образува комплексни съединения и по този начин извлича медта от повърхността, - пояснява д-р Пенкова.

Така след няколко дни среброто лъсва в целия си блясък. И вече идва ред на възторзите, полагащи се при откриване на съкровище и очакването за интригуващата история, която то може да разкаже. Но реставраторите имат още 2 щриха.

- Значи, след този етап се извършва едно инхибиране, за да спрат корозионните процеси и след това слагаме защитно лаково покритие от паралоид, който се използва в реставрацията, - казва Петя Пенкова.

Въпреки защитата, никой в музея не си позволява да пипа монетите без ръкавици. А за специалистите, първото което прави впечатление, е среброто на император Нерон - 54-та година.

доц. д-р Дочка Аладжова, от секция "Нумизматика", НАИМ: Тези монети показват, че в първи век преди когато Траян официално дава статут на Сердика като град е съществувало селище където е имало една сериозна търговска дейност и тези монети са циркулирали на пазара.

С голям номинал тези монети не са имали ежедневна употреба. Използвали са се единствено при много големи сделки. От заможни граждани, които със сигурност са живели в добре развито селище. Последните монети са на Юлия Стоемия, майката император Елагабал. Или богатството е събирано 160 години от поне 4 поколения на Селвий Калист, собственика на гърнето според надписа.

- Има монети, които са действително редки на императори, които са били 6 месеца на власт, например един император Галба, - разказва доц. д-р Дочка Аладжова. - Тук има една доста актуална на император Траян. Той впечатлява с голямото си строителство на пътища на арки, акведукти

От рядко находки са монетите на Плотина, жената на Император Траян.

- Кое е интересното, че всички исторически източници са твърде категорични еднозначни в оценката си за нея така за добродетелитена тази империатрица, - казва доц. д-р Дочка Аладжова.- Нещо което така не се среща толкова често

700 монети все още не са разчистени и накрая нищо чудно да променят времевия обхват. Но едва ли биха хвърлили повече светлина върху мистерията за това как съкровище събирано първи и втори век, е открито в сграда, строена през 4-ви век.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варайъти Вояджър  акустира отново във Варна
"Варайъти Вояджър" акустира отново във Варна
Спират изграждането на втори гребен канал
Спират изграждането на втори гребен канал