НОВИНИ

Янко Янков: През 2012 ще можем да се поздравим с цялостна магистрала от София до Бургас

Моята надежда е, че през 2012 година ще можем да се поздравим с цялостна магистрала от София до Бургас, това заяви в студиото на "Денят започва"  инж. Янко Янков, изпълнителен директор на Национална агенция "Пътна инфраструктура".

янко янков 2012 можем поздравим цялостна магистрала софия бургас
bnt avatar logo
от БНТ
08:48, 26.03.2009
Чете се за: 05:31 мин.
У нас

Водещ Виктор Николаев: Г-н Янко Янков, шеф на Национална агенция „Пътна инфраструктура” (НАПИ) е наш гост. Кога г-н Янков в България ще има една магистрала от край до край, защото нямане нито една цяла?

Янко Янков: Хубав първи въпрос. Моята надежда е, че 2012 ще можем да се поздравим с една цялостна магистрала от София до Бургас.

Водещ: Защо толкова време е необходимо, днешният ден отново има коментари и анализи около „Тракия”, дългоочакваната отсечка Стара Загора-Карнобат, нали това е всъщност недостроеното, с европейски пари ли ще строим или с бюджетни, наши си, български пари, понеже има противоречие по този въпрос, между ваши предложения и ресорни министри и днес трябва това да го изгладите май?

Янко Янков: Да, очаквам днес в една следобедна среща, на която имаме указания да присъстваме в Министерски съвет, да получим указания как ще работим по-нататък по изграждането на магистрала „Тракия”, но нашето виждане, на екипа, управляващ НАПИ е ние да започнем с бюджетни средства за 2009 година и с желанието, предложили сме на управляващия орган – Министерство на транспорта, ние в периода 2010-2012 да бъде предложено за включване в оперативна програма „Транспорт”.

Водещ: Да се вземат по-късно пари от европейските програми...

Янко Янков: Да бъде включена в тази програма. Сега дали ще се вземе това решение, ще покаже бъдещето.

Водещ: Защо според вас се получи това противоречие? Вие искате да се започне с бюджетни пари, те са едва 30 милиона, нужни са 750 милиона лева за да се изгради тази отсечка, а срещнахте отпор в лицето именно на управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт”, значи премиерът каза това, което вие имате като желание – да се строи с европейски пари, но министрите на транспорта и на регионалното развитие и благоустройството казаха, че не може да стане това?

Янко Янков: Не знам защо се е изградило това впечатление, че те са против, напротив.

Водещ: Защото го казаха.

Янко Янков: Ние официално едва вчера връчихме нашето становище по желанието ни да включим магистрала „Тракия” в Оперативна програма „Транспорт” и днес ще се разбере тяхното виждане, официалното.
Водещ: Неофициално те коментираха вече, че с тази програма си е решена, одобрена и не може да се пипа, т.е. не могат да отиват пари за „Тракия” поне.

Янко Янков: Вижте, това са продължителни разговори, които сме водили с управляващия орган, всеки си е поставил своите становища, те са поставили своите виждания по този въпрос. Общото ни искане, мечта, е ние да построим магистралата. По какъв път, ще покаже бъдещето.

Водещ: Тази интрига, която се появи е важна дотолкова, доколкото се тълкува по следния начин. Ако има европейски контрол и европейски пари съответно, няма да има кражби, ако се строи с наши си, български пари, нищо не е сигурно. Знаете лошата репутация на самата агенция заради „Батко братко” и т.н., всъщност това ли е голямата интрига? Да има европейски контрол, а някои да искат да няма?

Янко Янков: Преди два дни аз ясно заявих на конференция в „Шератон”, че санирането в НАПИ, която се проведе в един дълъг период от шест месеца, приключи и ние вече сме готови да започнем проекти с финансиране по оперативните програми под наблюдение на ЕК и отново го повтарям, ние сме готови и нашето желание е да започнем работа, защото строителният бизнес от нас очаква да започнем проектите.

Водещ: Махнахте ли крадците?

Янко Янков: Интересен въпрос. Ние премахнахме тези пречки, които ние бяха показани от извършените одити. Крадец аз не съм залавяли не мога да кажа, че съм махнал крадец, но ние премахнахме тези хора, и не ги премахнахме, а ги помолихме да напуснат тези хора, които имаха някакво отношение в одитните доклади бяха споменати.

Водещ: А фирма „Биндер” в момента нещо ремонтира ли, има ли договори или те се прекратиха?

Янко Янков: Напротив, прекратиха се тези договори, които не бяха започнали и имаше някакво съмнение, че има някакви отношения спрямо бившия ръководител. В момента фирма „Биндер” работи много усилено по строителството на прохода „Хаинбоаз” и ние чакаме юни месец да го пуснем, да го дадем на България за ползване.

Водещ: Нали щеше да има там черен списък, фирми като тази, които бяха забъркани в скандал, да бъдат отстранени?

Янко Янков: Да де, но това е договор, който е сключен години напред и той трябва да се изпълни. Спирането на този строеж просто ще доведе до едно много силно забавяне, а контролът върху строителството и влагането на материали и изплащане на средства е много голямо и днес даже контролните органи са там и извършват проверка.

Водещ: как се почувствахте точно на тази конференция, за която споменахте, когато Карстен Расмусен, отговарящ за България в Генерална дирекция „Регионална политика”, много категорично каза – няма да свалим очи от НАПИ и ще проверяваме всеки документ, който решим, по всяко време. Тази му реплика беше предизвикана от изказване на г-н Симеон Пешов, шеф на най-голямата строителна фирма „Главбулгарстрой”, който призова да спрат безкрайните проверки, дори направи откровението, че от година и половина не се вземат и не се дават никакви рушвети, че тази порочна практика е прекратена.

Янко Янков: Аз много се радвам на това, което каза г-н Пешов, защото това е и моят стремеж – да няма рекет, да няма плащания под масата на който и да е в националната агенция. Изказът на г-н Расмусен аз го приемам с удовлетворение – да, проверки трябва да има по всяко време, защото нашият стремеж е да има една откритост на работата, прозрачност на работата на агенцията и това става само по време на проверки и тогава се изгражда и доверието.

Водещ: А това откровение, че след година и половина вече не се прави това, което се е правило?

Янко Янков: Не мога да го коментирам. Аз от декември оглавявам агенцията и моят стремеж е именно този.

Водещ: Аз ви попитах защо нямаме една магистрала от край до край, даже въпросът, койот хората си задават – защо нямаме четири магистрали от край до край, в Северна и в Южна България „Тракия” и „Хемус” да са цели и да имаме от север на юг в източната и западната част на страната, не е ли това не особен лукс или разкош, а нещо, което следва всяка една нормална европейска държава да има?

Янко Янков: Това е мечта, затова приоритетите, които сме обявили и на презентацията на тази конференция бяха именно тези. Нашите приоритети е да се изградят тези магистрали, които са необходими на България. Да се изградят тези тунели, които са необходими на България.

Водещ: Коя година може да имаме така, като решетка, четири магистрали според вас, имайки предвид всички обстоятелства, че е бавно, че се спират търгове, почват наново и така нататък, знаем, че е сложен процес? Да кажем 2030, 2040, 2020?

Янко Янков: Много сте песимист, напълно завършени аз ги виждам някъде 2017 година.

Водещ: Възможно е това да стане?

Янко Янков: Възможно е.

Водещ: Как стои въпросът с магистрала „Струма”, понеже се появиха твърдения, че всъщност се предлага парите за „Струма” да се използват за „Тракия”, тези европейски пари, за които говорим, защото част от лотовете на „Струма” нямат нужната проектна готовност и няма смисъл да изпускаме средствата. Всъщност пари от „Струма” ще отидат ли за „Тракия”?

Янко Янков: Не считам, че трябва да се постави въпросът по този начин. Има утвърдени проекти по оперативната програма „Транспорт” и ние не трябва да се отклоняваме от тези проекти. Финансирането на магистрала „Тракия”, отново повтарям, днес ще го обсъждаме и ще бъде определено от политическия орган по какъв начин ще бъде.

Водещ: Не е от „Струма” да се дадат на „Тракия” директно или как?
Янко Янков: има и други механизми.

Водещ: Какви?

Янко Янков: Може да се вземе и заем за изграждането на „Тракия”, но всичко това е политическо решение, тъй като даже и заемът, той трябва да се заложи за бюджета за 2010 година.

Водещ: Сто и колко километра всъщност е отсечката Стара Загора- Карнобат, за да имаме пълната и цяла магистрала?

Янко Янков: 115.

Водещ: 115, а кога може да започне реално строежът? Чух по радиото, премиерът Станишев каза „пролетта”. Това означава ли, че април месец е възможно да дойдат машините и да се почне от тези 115, малко по малко да се...

Янко Янков: Определим ли финансирането, ние можем до 30-40 дена да обявим процедурите.

Водещ: Реално кога могат да отидат работниците и да започнат?

Янко Янков: Сложете 52 дена след да кажем май, значи август-септември може да започне.

Водещ: Имате ли коментар, не искам да ви вкарвам в някакви излишни битки или конфронтции, но двама действащи депутати се оказа, че имат освен депутатската си дейност като занятие и фирми, обединения от фирми, и всъщност поправят дупки, докато депутатстват, се разгръща такъв бизнес, печелят поръчки, май че за 30 милиона ставаше дума. За г-н Юнал Тасим и за г-н Стоян Проданов става въпрос за отсечка, да речем Кърджали-Опълченско-Дъждино-Пепелище, за 669 180 лева?

Янко Янков: Нямам тази информация, не мога да коментирам.

Водещ: Те я потвърдиха, смисъл конфликт на интереси ли е това или...?

Янко Янков: Не съм чул. Не виждам, трябва да проверя.

Водещ: Кой го прави този път? Редно ли е по принцип или...?

Янко Янков: Не мога да коментирам, не познавам нещата.

Водещ: Добре, направих уточнението, че може би едно такова ваше изказване може да ви вкара в някаква друга история. Аз ви пожелавам успех и се надявам това, което са казали от строителния бранш, от година и половина тази практика е спряла, надявам се много това да е вярно, защото ние като български данъкоплатци, и като европейски, имаме интерес парите да отиват за това, за което трябва.

Янко Янков: Правим всичко възможно да е така, благодаря за доверието.

Водещ: Благодаря ви. Г-н Янко Янков, в поне при нас първото си телевизионно интервю, шеф на НАПИ. Една агенция, която да се надяваме да си възвърне репутацията.

Янко Янков: Вече да.

Водещ: Благодаря ви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Ръст на случаите на варицела отчитат в Девин
Ръст на случаите на варицела отчитат в Девин
21:52, 23.04.2024
Чете се за: 00:47 мин.
"Референдум": 75% от българите не одобряват премиерът да е и външен министър
"Референдум": 75% от българите не одобряват премиерът да е и външен министър
21:37, 23.04.2024
Чете се за: 02:07 мин.
"Походът на книгите": Лица на БНТ четат книги на деца в Световния ден на книгата
"Походът на книгите": Лица на БНТ четат книги на деца в Световния ден на книгата
21:21, 23.04.2024
Чете се за: 01:55 мин.
Спомен за голямата режисьорка Мариана Евстатиева-Биолчева
Спомен за голямата режисьорка Мариана Евстатиева-Биолчева
21:05, 23.04.2024
Чете се за: 02:50 мин.
Тази вечер връчват наградите "Стоян Камбарев"
Тази вечер връчват наградите "Стоян Камбарев"
20:58, 23.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:32 мин.
Нови лични карти: Издаването им поскъпва, отпадат безсрочните документи
Нови лични карти: Издаването им поскъпва, отпадат безсрочните документи
20:32, 23.04.2024
Чете се за: 04:45 мин.
Аферата в митниците: Какво казаха Бойко Рашков и Петър Тодоров пред депутатите?
Аферата в митниците: Какво казаха Бойко Рашков и Петър Тодоров пред депутатите?
20:20, 23.04.2024
Чете се за: 06:17 мин.
Прокуратурата обвини Димитър Стоянов в хулиганство и закана за убийство
Прокуратурата обвини Димитър Стоянов в хулиганство и закана за убийство
20:12, 23.04.2024
Чете се за: 02:07 мин.
До края на седмицата ще е ясно дали ще бъде обявена епидемия от коклюш
До края на седмицата ще е ясно дали ще бъде обявена епидемия от коклюш
20:03, 23.04.2024
Чете се за: 05:50 мин.
Съдът остави в ареста Марин Димитров, замесен в аферата с митниците (СНИМКИ)
Съдът остави в ареста Марин Димитров, замесен в аферата с митниците (СНИМКИ)
19:45, 23.04.2024
Чете се за: 01:27 мин.
Антоанета Цонева, ПП-ДБ: МВР да ускори своята работа, за да се ограничи купения вот
Антоанета Цонева, ПП-ДБ: МВР да ускори своята работа, за да се ограничи купения вот
19:32, 23.04.2024
Чете се за: 01:35 мин.
Президентът се срещна с представители на еврейската общност по повод празника Песах
Президентът се срещна с представители на еврейската общност по повод празника Песах
19:20, 23.04.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Топ 24
Най-четени
Софийският районен съд гледа делото срещу Красимир Горсов
Софийският районен съд гледа делото срещу Красимир Горсов
Парламентът гласува на второ четене Законопроекта за амнистията
Парламентът гласува на второ четене Законопроекта за амнистията