НОВИНИ

БНТ отказа на Венцислав Ангелов да участва в диспута за град Русе

Диспутът, посветен на местните избори в град Русе беше излъчен на живо от 8 часа на 9 октомври.

bnt avatar logo
от БНТ
14:11, 09.10.2015
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Диспутът, посветен на местните избори в град Русе беше излъчен на живо от 8 часа на 9 октомври. Той е съобразен със закона, правилата на Изборния кодекс и ЦИК.

Заявка за участие в този дебат подаде Венцислав Ангелов. Срещу него на 28.09.2015 година беше произнесена ефективна присъда, потвърдена на трета инстанция от Върховния касационен съд. Присъдата все още не е получена в Русенската окръжна прокуратура, какъвто е редът в закона. В ЦИК не е постъпила исканата справка за кандидатите за участие в местния вот, която трябва да издаде правосъдното министерство.

БНТ като обществена медиа отказа участие в дебата на Венцислав Ангелов позовавайки се на Решение на ЦИК от 31.08.2015 г, в което се казва, че „не може да бъде регистрирано като кандидат за общински съветник или кмет лице, на което му е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление”. Нашият журналистическия аргумент е, че като осъден на последна инстанция Ангелов би могъл да изрази позиции в противоречие със закона, добрите норми на поведение и обществения морал.

В РЕШЕНИЕ № 1632-МИ София, 31.08.2015 в частност се посочва: I. Пасивно избирателно право на българските граждани и гражданите на държави - членки на Европейския съюз 1. Право да бъде избиран за общински съветник и за кмет има всеки български гражданин независимо дали притежава и друго гражданство, който отговаря едновременно на следните условия: 1.1. навършил е 18 години към изборния ден включително; 1.2. не е поставен под запрещение (пълно или ограничено); 1.3. не изтърпява наказание лишаване от свобода. Не може да бъде регистрирано като кандидат за общински съветник и/или кмет лице, на което му е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер с влязла в сила присъда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туск: България е готова за Шенген
Туск: България е готова за Шенген
Катастрофата на Витиня през очите на лекарите
Катастрофата на Витиня през очите на лекарите