НОВИНИ

Симпатично мастило на вота в село Негушево

Симпатичното мастило, известно ни от евтините шпионски романи, станареално оръжие в изборите. Негова жертва стана едно цяло село в Софийско. Оказа се, че хората са гласували с химикалка, заредена с изчезващо мастило. При отварянето на урните в Негушево, се оказва, че 90% от бюлетините са празни при положение, че на първия тур всичките са били редовни. Секционната избирателна комисия обаче единодушно е взела решение да признае празните бюлетини за действителни, като е отчела вота по останалите механични следи върху хартията. Сюжетът е достоен за поредна серия на "Английският съсед", чието действие се разиграваше в Негушево.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:52, 31.10.2011
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
симпатично мастило вота село негушево

Симпатичното мастило, известно ни от евтините шпионски романи, стана
реално оръжие в изборите. Негова жертва стана едно цяло село в Софийско. Оказа се, че хората са гласували с химикалка, заредена с изчезващо мастило. При отварянето на урните в Негушево, се оказва, че 90% от бюлетините са празни при положение, че на първия тур всичките са били редовни.

Секционната избирателна комисия обаче единодушно е взела решение да признае празните бюлетини за действителни, като е отчела вота по останалите механични следи върху хартията. Сюжетът е достоен за поредна серия на "Английският съсед", чието действие се разиграваше в Негушево.

Гениален план. А можеше да успее. Но злосторникът не случил на село.

Жена:
- Или е много учен той, или е много прост де го е направил.

Някой от тях ще да е, късоглед ще да е. Защото явно не е разбрал колко честолюбиви са съселяните му. Около 200 човека са в селото, знаят и кътните си зъби.

Жител на село Негушево:
- Е, па знаем си се кой какво гласува, но има и артисти - едно приказват друго вършат.

Знае си се че и повечето са за стария кмет, ще си го изберат за трети път. На първи тур от 127 гласове, 96 са за него. На балотажа, обаче, нещо се случило.

Деница Евтимова, председател на СИК - село Негушево:
- Една баба възрастна жена, която гласува излезе с отворена бюлетина за президент и каза: "Деца аз май сгреших и беше нарисувала един голям кръст по средата на бюлетината".

Дали на жената нова, сгрешената бюлетина бракували. Но се сетили за нея в края на деня, когато изсипали всички бюлетини. Не било възможно - от 135, 115 били празни. Тогава проверили невалидната бюлетина на бабата. Големият хикс бил изчезнал. А химикалката от тъмната стаичка била завързана по друг начин, с повече възли. Явно някои от гласуващите са я сменяли.

Деница Евтимова, председател на СИК:
- Някой е направил нещо, за да манипулира вота на селото. Това не е коректно към всичките тези хора.

Затова цялата комисия, заедно със застъпниците, единодушно решили, че ще признаят празните бюлетини за действителни и ще ги броят по оставените следи.

Деница Евтимова, председател на СИК - село Негушево:
- От натиска на химикалката те се виждаха независимо, че няма мастило.

Достойно решение. Въпреки че председателката на комисията е от партията на опонента. Но тя все пак е част от селото.

Жител на Негушево:
- Това беше подигравка с населението на цялото село.

На финала се оказва, че разликата между двамата опоненти за кмет на Горна Малина е 91 гласа. Така че симпатичният план с чезнещото мастило в Негушево като нищо можеше да обърне изборните резултати. При това с минимални щети за опонента.

Емил Найденов - кмет на Горна Малина:
- Да, щетите за противника са минимални 7 гласа срещу 95, ако бяха унищожени тези 7 гласа неговите.

Разбира се, извикали полиция. Само че разследване няма да има - прокуратурата преценила, че не им е работа да се занимават, бил нарушен
Изборният кодекс. А от ЦИК вече са приели решението на комисията в
Негушево. Остава, обаче горчивият вкус за чесността на вота в Горна Малина. Там празните бюлетини са 140. Но кой да се сети, че някой може да приложи такива шпионски прийоми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДСБ за резултатите от изборите
ДСБ за резултатите от изборите
Бюджет 2012 беше внесен в парламента
Бюджет 2012 беше внесен в парламента