НОВИНИ

Всяко пето дете - обект на тормоз в социалните мрежи

Всяко 5-то дете е обект на подигравки и тормоз в социалните мрежи,а в над 80% от случаите онлайн тормозът е за забавление.

bnt avatar logo
от БНТ
07:58, 19.10.2015
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Всяко 5-то дете е обект на подигравки и тормоз в социалните мрежи,а в над 80% от случаите онлайн тормозът е за забавление. Това каза Георги Апостолов от Националния център за безопасен интернет, който обучи в Търговище 25 деца по програмата «Кибер скаути». Образователната кампания е насочена към безопасно сърфиране и предотвратяване на рискове във виртуалното пространство. Тя се провежда в пет града и се подкрепя от МВР.

Все повече спада възрастта на децата, които стават жертви на онлайн тормоз от свои връстници. Най-често потърпевши са момичетата, като често нападките са за забавление. Проблемът обаче е, че интернет дава възможност този тормоз да стане денонощен, без почивка. Родители и учители пък научават за него последни.

- Вече от 3-ти клас нагоре получаваме сигнали за изключително изобретателни методи да унижиш, да обидиш, да създадеш фалшив профил на връстник, чрез който да го разпращаш неприятни съобщения и да го скараш с приятели, - казва Георги Апостолов, координатор в Националния център за безопасен интернет.

В двудневното обучение се включиха 25 ученици, от 5 и 6 клас, които участват в детската полицейска академия. Чрез симулации и ролеви игри те бяха запознати със системи за защита и сигурност, както и с различни социални умения за реакция и контролиране на поведението в глобалната мрежа.

- Когато някой ни направи нещо лошо трябва да го блокираме и да го докладваме, - покзва какво е научил Йоан.

- Трябва да се обадим на горещите линии на тел. 123 124, - допълва Мехмед.

- Обръщаме им внимание за това, което качват в интернет като лична информация - снимки, лични данни, - казва Георги Апостолов. - Ако те свикнат да контролират поведението си в интернет и винаги да помнят, че ако нещо излезе в интернет то остава там за винаги, няма начин да се премахне, това рязко намалява опасностите и рисковете.

Кибер скаутите получиха сертификати и значки, а сега им предстои да предадат знанията на своите връстници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бежанската криза в Европа
Бежанската криза в Европа
Русия иска да си партнира със САЩ въпреки разногласията
Русия иска да си партнира със САЩ въпреки разногласията