Ректорът на СУ "Св.

Ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" в предаването "Още от деня".

Помолен да разтърлкува думите си "В последните години висшето образование е обект на злонамерени и користни нападки", проф Илчев каза:

- В момента не е тайна за журналистите каква медийна война върви срещу Софийския университет, но аз този филм бих казал, че в момента гледам четвърта серия. Имам предвид и това (разследванията, които прави една от телевизиите - бел. ред.), имам предвид и други неща във форумите. Като правило това се прави от хора, които като Рип ван Уинкъл са прекарали спящи четири години и 40 дни преди изборите за ректор започват "страстите Христови" и те започват да се активизират. Това се случи и при предишните избори. Това се случва и когато Софийският университет по една или друга причина се оказва неугоден на някой, който има власт и влияние.

1020_Ivan Ilchev проф. д.и.н. Иван Илчев, ректор на СУ "Св. Климент Охридски"

На въпроса няма ли намеса на партия, държавата или институция, ректорът на СУ каза:

- В интерес на истината в последно време ми се струва, че има известни опити не от страна на една партия, но известни опити да се подчини университета на политиката, което за мен ще бъде пагубно защото ...

- Политиката водена от кого?

- ... от различни партии. Което, за мен, ще бъде пагубно защото политиците като правило мислят с една такава къса дистанция до следващите избори, които вие сега толкова много дискутирахте с проф. Константинов (предишния събеседник - бел. ред.) Докато задачата на университета е да мисли с десетиления по възможност напред.

Осем години е пределен срок за ректор на СУ и не бива да се увеличава, каза в предаването проф. Илчев, който започна с участието си с уточнението, че е ректор още 15 дни (после идват избори за ректор).

На въпроса на водещия изхабява ли се толкова много човек на този пост, ректорът на СУ отговори:

- Питайте семейството ми.

- И какво ще кажат те?

- Те ще кажат колко съм се изхабил през тези години.

- Сигурно, - приключи темата водещият.

Това е въпрос на избор и е нормално е да има двама кандидати, каза проф. Илчев в отговор на въпроса защо този път са само двама (проф. Тони Спасов и проф. Анастас Герджиков) и достойни ли са за това.

- Според мен са напълно достойни. (...)Много добре ги познавам, разбира се. Аз съм работил с тях и работя от десетина години. Всеки от тях си има положителни страни, има и някои отрицателни страни. Но бих казал, че в крайна сметка университетът като колегия винаги, въпреки много спорове, много караници, като правило, хайде да не казвам - винаги, но като правило прави един разумен избор.