децата от училище "Отец Паисий" в силистренското село Стефан Караджа опровергават твърдението, че в малките населени места нивото на образованието е на много ниско ниво.

децата от училище "Отец Паисий" в силистренското село Стефан Караджа опровергават твърдението, че в малките населени места нивото на образованието е на много ниско ниво. На какви езици, освет българския, говорят децата - разказва Маргарита Иванова.

Когато живееш в малко и отдалечено от града село перспективите за бъдещето не са много обнадеждаващи. Особено за деца, чиито родители в най-добрия случай са учили до 8 клас и работят в чужбина, за да се прехранват. Тези деца обаче искат по-различен живот. Искат да са образовани, учат езици и мечтаят за добра работа тук, в България.

"Много е важно, щото без образование не можеш да си намериш работа. Трябва да си грамотен", моитивира се ученик.

"Човек не трябва да спира да се обучава, трябва човек през целия живот да се учи", аргументира се ученичка.

От миналата година училището работи по проекта "Пътуващи думи", финансиран от образователната програма Еразъм. Партнират си с още три училища от Турция, Гърция и Румъния. Вече са гостували на гръцките си връстници, предстои подобно посещение и в Румъния.

"Видяхме Гърция, запознахме се с хората там, говорихме си на английски език", разказва ученик.

"Пътешествие с думите, общуване, не е както в часовете по английски. Сприятелихме се и все още общуваме с тях. Поддържаме връзка в интернет", споделя ученичка.

Разбират, че трябва да владеят добре български език, но и английският е важен и го учат с желание. А някой говорят на няколко езика. В колкото държави са живяли с родителите си.

От 10 завършили осмокласници през миналата година 8 са продължили образованието си. Желанието на децата да учат се оформя като трайна тенденция. А участието в проекти много помага за тяхната мотивация.

Анка Атанасова - директор на ОУ „Отец Паисий" с. Стефан Караджа: "Резултатите им по английски език значително се повишиха. По български език също резултатите бяха много по-добри, по математика също. Това е начин да се мотивират учениците."

Мария Николова - преподавател по български език и литература: "Няма значение дали си голям или малък, а как се чувстваш. Така че ние сме Европейско училище в община Главиница, учениците ни имат по-друго самочувствие."

А децата учат и мечтаят:

- Докторка искам да стана.

- Програмист, компютърен специалист. Това искам.

- Полицай исках като бях малък. Но нека първо да завърша 12 клас, после с родителите ми ще видим какво ще уча.

- В селото ни много млади хора се женят от малки. Това според мен не е добре, на 15 години да имаш дете не е добре. Всеки може да има възможности да учи, но ако не иска то е друго.

За да мотивират учениците да се образоват учителите канят родителите да присъстват в часовете и сами да се убедят, че децата им знаят и имат потенциал.

Мария Николова - преподавател по български език и литература: "Най-много ме радва това, че мечтите им са постижими, просто ако имат подкрепа, докато завършват средно образование от страна на учителите вече в другото училище и особено от страна на родителите аз мисля, че няма да имат никакви проблеми и ще постигнат мечтите си".

Те вече са направили първата крачка и само времето ще покаже колко далеч ще стигнат.