Просветният министър Тодор Танев каза днес, че нито Ботев, нито Вазов подлежат на каквото и да било ощетяване, защото не са просто автори, а градители на българския национален дух.

Просветният министър Тодор Танев каза днес, че нито Ботев, нито Вазов подлежат на каквото и да било ощетяване, защото не са просто автори, а градители на българския национален дух. Той дори ще поиска разширяване на часовете за авторите с изключителна важност за нашата нация. Каза и че се надява учителските заплати да се повишат в началото на ноември.

Министър Танев подчерта изрично, че в момента не се обсъжда самото съдържание на учебниците, а акцента са учебните планове, т.е. колко часа ще се учи един или друг предмет. И все пак.

todor tanevТодор Танев, министър на образованието и науката: Нито Ботев, нито Вазов подлежат на каквото и да било ощетяване, защото не не са просто автори литературни какъвто е Балзак или друг, а са градители, изграждащи българската националност, националния ни дух, те са по-специални.

Министърът дори ще поиска да се разширят часовете за авторите, които имат изключителна важност за нашата нация. Обещава и много голям обществен дебат с партньорите, а след това и с родителите.

todor tanevБНТ: Последно да уточним, ако ви се предложи такава програма, вие няма да подпишете? Тодор Танев, министър на образованието и науката: Ще ви кажа ще ми изсъхне ръката, не мога такова нещо да подпиша. Ще се върти в гроба баща ми.

Министърът коментира още, че в момента определянето на бюджета за образование за 2016-а било в затишие. Надява се обаче образованието да не бъде ощететено, защото според него няма накъде да се отстъпва.Смята и че учителските заплати не могат да останат такива каквито са.

todor tanevБНТ: Октомври обаче приключва, учителските заплати този месец явно няма да се увеличат, ноември или декември, кога ще стане? Тодор Танев, министър на образованието и науката: Наближава времето. Всяка година около началото на ноември е по-ясен бюджета, надявам се, че графика за тази година е същия и ще бъде спазен.

Ако все пак заплатите се увеличат, сега министърът смята, че пари за тях трябва да се заложат и в бюджет 2016.