НОВИНИ

Кабинетът и стачките - разговор с Тотю Младенов

На фона на това, което става в Европа през последните няколко месеца и това, което се очертава като тенденция за задълбочване на икономическата криза, една стачка ще навреди както на бизнеса, така и на хората и няма да даде възможност да има възможност да има по-бобра социалната политика, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в студиото на Панорама.

кабинетът стачките разговор тотю младенов
bnt avatar logo
от БНТ
22:15, 25.11.2011
Чете се за: 07:18 мин.
У нас

На фона на това, което става в Европа през последните няколко месеца и това, което се очертава като тенденция за задълбочване на икономическата криза, една стачка ще навреди както на бизнеса, така и на хората и няма да даде възможност да има възможност да има по-бобра социалната политика, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в студиото на Панорама.

Стачката е крайна форма, но тя няма да реши проблемите, подчерта той и допълни, че проблемите биха се решили само в диалог без диктат на някоя от страните. Социалният диалог е нужен на държавата, но е нужен и на синдикатите, за да защитят правата на хората, напомни социалният министър.

Ако говорим за БДЖ - 800 милиона ги няма и това не е от вчера, в Министерство на транспорта през всичките тези години е имало диалог и в него са участвали и синдикатите, и управляващите БДЖ - като са видяли накъде отиват нещата, защо не са предприели действия, попита Тотю Младенов. В БДЖ час по-скоро трябва да спре стачката, за да започнат реформите, за да се спаси БДЖ, БДЖ е пред фалит, заяви той.

Социалният министър подчерта, че не очаква други стачки и след националния протест на 30 ноември, защото работещите в частния бизнес си дават ясна сметка, че това ще повлияе тежко върху бизнеса и върху задълбочаващата се криза.

Следва пълният текст на интервюто:

Водещ Бойко Василев: Започваме с министър Тотю Младенов, министъра на труда и социалната политика. Добър вечер.

Тотю Младенов: Добър вечер.

Водещ: Колко още трябва да стачкуват железничарите, господин Младенов, за да започне правителството преговори с тях?

Т. Младенов: Господин Василев, на фона на това, което става в Европа през последните няколко месеца, и това, което се очертава като тенденция за задълбочаване на икономическата криза, всяка една стачка ще навреди както на бизнеса, така и на хората, и няма да даде възможност да има по-добра социална политика. Затова аз винаги съм казвал и сега ще кажа, че стачката е крайна форма, но тя няма да реши проблемите. Проблемите ще...

Водещ: Няма ли да преговаряте?

Т. Младенов: ... проблемите биха се решили само с диалог, с такъв диалог, в който едната страна не осъществява диктат върху другата.

Водещ: Диалог няма ли по ваша вина в момента, защото тристранен диалог няма?

Т. Младенов: Ако говорим специално за БДЖ, 800 милиона, 800 милиона в БДЖ ги няма. И това не е от вчера. Това е от години. И в Министерството на транспорта през всичките тези години е имало диалог и в него са участвали синдикатите и управляващите на БДЖ. Като са видели накъде отиват нещата, защо не са предприели действия? БДЖ час по-скоро трябва да спре стачката, за да започнат реформите, за да се спаси БДЖ. БДЖ има и социални функции - превозът, социално слаби граждани, бизнесът. Тук трябва да бъдем много внимателни.

Водещ: Да де, ама, вие казвате БДЖ да спре стачката. Може ли, вместо БДЖ да спре стачката, национален протест на 30-и, в сряда, следващата седмица, и евентуално нови стачки?

Т. Младенов: Господин Василев, БДЖ е пред фалит. С Агенцията по заетостта всеки ден, направени са профилите за тези хора, които трябва да бъдат освободени. Знаем ги по региони, знаем ги по възраст. Искаме да им помогнем. Над 800 човека вече доброволно са напуснали срещу 6 заплати. Ако продължава тази стачка, загубите, които ще се акумулират допълнително, кредиторите... другата седмица министърът на транспорта отива в Германия да води преговори, ще се загуби цялата компания, ще се съкратят много хора. И тук може би трябва да дойде времето час по-скоро разумът да надделее над емоциите.

Водещ: Не ви ли е страх, че следват други стачки след този ден на протест на 30-и?

Т. Младенов: Не, защото хората, които работят в частните компании, много добре си дават сметка, че всеки един загубен ден влияе тежко върху бизнеса, особено сега, в задълбочаващата се криза, и аз мисля, че те са разумни хора.

Водещ: Добре, заради кого и заради какво вие не си говорите със синдикатите в момента? Защото мисля, че няма да отречете, че тристранен диалог няма.

Т. Младенов: Две години и половина вече близо със синдикатите и с работодателите добър, лош имаше социален диалог. Те решиха да напуснат в понеделник. Аз давам само една хронология, за да видите за какво става въпрос. В понеделник аз поканих двамата лидери - на "Подкрепа" и на КНСБ. Имахме откровен разговор. Във вторник парламентарната група на ГЕРБ - среща със синдикатите. В сряда - среща с премиера. Искаме премиерът да дойде в тристранния съвет. Премиерът дойде в тристранния съвет и те започнаха да казват: ама това било нелегитимно... Ние бяхме готови с разчетите, да ги кажем вчера в тристранния съвет и да поискаме от тях консултации. Те напуснаха. Аз мисля, че малко се прекалява.

Водещ: Ако вие не можете да се разберете със синдикатите, където уж премиерът ви вдига жълт картон, че сте синдикалистът в кабинета, кой може да се разбере?

Т. Младенов: Вижте, г-н Василев, аз съм бил синдикалист преди повече от десет години. След това съм бил шеф на инспекцията по труда, кмет, така че всеки човек е бил някога през годините си някакъв.

Водещ: Не, аз не ви казвам...

Т. Младенов: Аз имам ангажимент в момента да призова всички да има разум и разумът да надделее върху емоциите. Защото това, което се случва в Европа, което е на прага на нашата врата, ние трябва да вземем всички мерки, за да защитим чрез реформите българското население, и да дадем възможност да има бизнес и хората да си получават заплатите, да има заетост и да има възможности за повече приходи и за по-добра социална политика. Аз това искам в момента. Това става в условия на социален мир и на диалог. Обаче не диалог, в който едните казват - ние ще рекетираме, пък каквото стане. Това е безотговорно.

Водещ: Вие говорите почти като вицепремиера Дянков. Защо тогава ви вдигнаха жълт картон?

Т. Младенов: Вижте, аз съм положил много усилия през тези две години и половина, най-вече... и лично Бойко Борисов като премиер на нашата държава. Г-н Борисов изключително много държи на социалния диалог и не случайно той дойде вчера в тристранния съвет и каза ясно - аз искам да бъда гарант, да продължа да бъда гарант на този социален диалог. Какво искат повече от това синдикатите?

Водещ: Ами, да преговаряте за БДЖ. Ето, преговаряйте за БДЖ, ако искате диалог.

Т. Младенов: Вижте, г-н Василев, в крайна сметка отговорностите се носят от правителството, от парламента, ние не сме станали все още синдикална република.

Водещ: Добре, днес стана ясно обаче, понеже казвате парламентът, че ГЕРБ не само предлага вдигане на пенсионната възраст, но предлага вдигане за всички. Скри ли се кабинетът зад депутатите по този начин, заобикаляйки синдикати, работодатели и някакво по-голямо обсъждане?

Т. Младенов: От първия ден на нашето правителство ние поставихме въпроса за реформа в пенсионното осигуряване. Знаете, миналата година дълги дебати, които приключиха със споразумение. Тогава се очакваше, че от средата на тази година и занапред, следващите десет години, в Европа, включително и в България, ще има икономически растеж, при други показатели. В момента не само че няма икономически растеж в Европа, но има рецесия. От тази гледна точка осигурителната система е като огледало, в нея рефлектират абсолютно всички социално-икономически проблеми - безработица, доходи, плащане на осигуровки, на данъци, условия на труд, здравеопазване, квалификация, образование. И неминуемо натискът върху тези осигурителни системи при една задълбочаваща се икономическа криза става огромен. И ние, ако не направим така... още отсега чрез намаляването на дефицитите в тази система да гарантираме за сегашните пенсионери и за бъдещите пенсионери тази социална сигурност с тази наша осигурителна система. Ето това правим в момента, защото в крайна сметка ние сме отговорни за това и сме отговорни към нашите бащи и майки, които получават пенсии, и тези, които ще получават пенсии след години.

Водещ: Ама, няма ли друг начин да запълните тази дупка в пенсионната система? Казват привилегиите на полицаите и военните да...

Т. Младенов: Вдигаме с две години осигурителния стаж, от 25 години на 27 години, на военните, на полицаите още от 1 януари догодина.

Водещ: Вдигнете събираемостта или пък примерно криминализирайте, който не плаща осигуровки...

Т. Младенов: За това са две части. Г-н Василев, за това са две части. От едната страна са намаляването на разходите. Аз ще ви дам при тази картина какво е положението. 2012 година при акумулиран ефект намаляване на дефицита - 28.4 милиона, 2013 - 121.6 милиона, 2014 - 340 милиона, и така до 2017 - 2 милиарда 312 милиона. Тоест ние сме длъжни да гарантираме минимума при най-тежките икономически условия. И втората част вече е как да повишим приходите. Това, което предлагат и синдикатите, и бизнеса - криминализиране на неплащането на... или укриването на... по-точно на осигурителни вноски, плащане на заплатите само чрез банков път.

Водещ: Добре, обаче...

Т. Младенов: Всичките тези неща, аз съм поканил синдикатите в понеделник на експертно ниво. Премиерът им обеща вчера, че другия петък ще има тристранен съвет, където ще се гледат допълнително тези мерки как да увеличим и приходите. И това, което дойде като повече от приходи, ще е по-добре, за да можем да вдигнем пенсиите колкото се може по-рано, както сега ще вдигнем от 1 юни догодина минималната пенсия от 136 лева на 145 лева, както направихме на два пъти с минималната заплата - от 240 на 270 от 1 септември тази година, от 270 на 290 от 1 май догодина. Тоест да гарантираме минимума и да се готвим за най-страшното в една тежка икономическа криза, където няма да има достатъчно приходи, а всичко, което дойде допълнително на базата на допълнителните мерки за повишаването на приходите, да отидат за по-големи пенсии. Ето това искаме да направим. Ние нямаме друг изход и ние ще носим отговорност утре за това.

Водещ: Да, ама хората са в стрес. Те са решили да се пенсионират догодина и изведнъж, понеже така се бяхте разбрали, какво им казвате в момента на тези хора, които...

Т. Младенов: Ефективната възраст за пенсиониране в момента за жените е 61 години.

Водещ: Тоест те и без това се пенсионират на толкова.

Т. Младенов: Те и без това работят повече от нормалното, от тези 60 години. Ефективната възраст за пенсиониране при мъжете е 64.2, т.е. те работят по-дълго. Хората искат да работят по-дълго, защото, когато получават добри доходи, когато се чувстват работоспособни, те искат правят това. И не случайно една от другите мерки, която е много важна - ние вдигаме от 3 на 4 процента от 1 януари бонуса, когато човек е навършил годините за пенсиониране, но не е упражнил това си право, за всяка година, когато работи по-дълго на пазара на труда, да получава един такъв бонус, за да може да стимулираме хората да работят и да останат по-дълго на пазара на труда. Това е изключително важно.

Водещ: Г-н министър, накрая искам да обобщите. Критикуват вашата социална политика главно за непоследователност и непоследователността е тази, която притеснява или стресира хората. Да, вие сте прав, че има криза в Европа, но кажете сега това, което се прави за догодина и до края на мандата, последната ви дума ли е в социалната област или ще има още промени?

Т. Младенов: Аз мисля, че това, което правим в момента, ще гарантира осигурителната система при тежки икономически условия на България, ако, не дай си боже, се стигне дотам. Ние сме длъжни да гарантираме този минимум, защото ние сме отговорни за това.

Водещ: Тоест вие казвате: вие сте готов за най-лошото в момента, вие се готвите...

Т. Младенов: Да и затова го правим това, защото утре ние носим отговорност, няма да я носят синдикатите. Ние сме отговорни към нашите бащи и майки и към хората, които работят в момента и искат след години да се пенсионират. Ние сме длъжни за това да мислим.

Водещ: А за това, че ви обвиняват, че го правите между първо и второ четене, че го правите през задния вход.

Т. Младенов: Аз пак казах, аз пак казах, миналата година правихме разчетите при растеж в Европа. В Европа няма растеж. В Европа има тежка икономическа криза, която се задълбочава.

Водещ: Добре, дайте една оптимистична дума накрая. Ще става по-лошо.

Т. Младенов: Оптимистичната дума е, че диалогът не е престанал. Днес съм говорил с всички областни управители, свикват се областните съвети за тристранно сътрудничество, отрасловите съвети за тристранно сътрудничество, Национален съвет по насърчаване на заетостта работи. Там синдикатите не са се отказали. Те имат ангажименти също към своите членове за заетостта. Оперативна програма "Човешки ресурси", национален план по заетост, национален план по квалификация, национален съвет по условия на труд, 70 милиона се дават за първи път по оперативната програма за бизнеса за реални проекти за подобряване условията на труд. Синдикатите не могат да абдикират от това. За държавата е нужен този социален диалог, но и за синдикатите той е нужен, защото те иначе не могат да бъдат полезни на своите членове. Вратата на министерство на труда е отворена и винаги ще бъде отворена за синдикатите.

Водещ: Благодаря ви. Министър Тотю Младенов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Ръст на случаите на варицела отчитат в Девин
Ръст на случаите на варицела отчитат в Девин
21:52, 23.04.2024
Чете се за: 00:47 мин.
"Референдум": 75% от българите не одобряват премиерът да е и външен министър
"Референдум": 75% от българите не одобряват премиерът да е и външен министър
21:37, 23.04.2024
Чете се за: 02:07 мин.
"Походът на книгите": Лица на БНТ четат книги на деца в Световния ден на книгата
"Походът на книгите": Лица на БНТ четат книги на деца в Световния ден на книгата
21:21, 23.04.2024
Чете се за: 01:55 мин.
Спомен за голямата режисьорка Мариана Евстатиева-Биолчева
Спомен за голямата режисьорка Мариана Евстатиева-Биолчева
21:05, 23.04.2024
Чете се за: 02:50 мин.
Тази вечер връчват наградите "Стоян Камбарев"
Тази вечер връчват наградите "Стоян Камбарев"
20:58, 23.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:32 мин.
Нови лични карти: Издаването им поскъпва, отпадат безсрочните документи
Нови лични карти: Издаването им поскъпва, отпадат безсрочните документи
20:32, 23.04.2024
Чете се за: 04:45 мин.
Аферата в митниците: Какво казаха Бойко Рашков и Петър Тодоров пред депутатите?
Аферата в митниците: Какво казаха Бойко Рашков и Петър Тодоров пред депутатите?
20:20, 23.04.2024
Чете се за: 06:17 мин.
Прокуратурата обвини Димитър Стоянов в хулиганство и закана за убийство
Прокуратурата обвини Димитър Стоянов в хулиганство и закана за убийство
20:12, 23.04.2024
Чете се за: 02:07 мин.
До края на седмицата ще е ясно дали ще бъде обявена епидемия от коклюш
До края на седмицата ще е ясно дали ще бъде обявена епидемия от коклюш
20:03, 23.04.2024
Чете се за: 05:50 мин.
Съдът остави в ареста Марин Димитров, замесен в аферата с митниците (СНИМКИ)
Съдът остави в ареста Марин Димитров, замесен в аферата с митниците (СНИМКИ)
19:45, 23.04.2024
Чете се за: 01:27 мин.
Антоанета Цонева, ПП-ДБ: МВР да ускори своята работа, за да се ограничи купения вот
Антоанета Цонева, ПП-ДБ: МВР да ускори своята работа, за да се ограничи купения вот
19:32, 23.04.2024
Чете се за: 01:35 мин.
Президентът се срещна с представители на еврейската общност по повод празника Песах
Президентът се срещна с представители на еврейската общност по повод празника Песах
19:20, 23.04.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Топ 24
Най-четени
Ключът към библиотеката - Робърт от Харвард, пазачът на съкровища
Ключът към библиотеката - Робърт от Харвард, пазачът на съкровища
Сергей Станишев, председател на ПЕС: Този пост е висока оценка за моята партия
Сергей Станишев, председател на ПЕС: Този пост е висока оценка за моята партия