Малко над 65% от работодателите ще търсят да наемат на работа нов персонал през следващите 12 месеца. Това показват данните от второто анкетно проучване на Агенцията по заетостта сред работодателите за потребностите им от кадри, съобщиха от агенцията.

От Агенцията по заетостта уточниха, че проучването е проведено on-line през втората половина на 2018 г. съвместно с Комисиите по заетост в 28-те административни области. Резултатът е с 4,1 процента повече спрямо проведеното първо проучване през февруари 2018 г. и очертава тенденцията за увеличаване търсенето на кадри през 2019 г.

В проучването са се включили общо 5 708 работодатели, като 2 496 от тях са участници, избрани случайно и поканени да вземат участие в допитването чрез предварително формирана случайна стратифицирана извадка от 2621 предприятия, разпределени в 28-те административни области в страната.

Все повече хора с увреждания си намират работа чрез бюрата по труда

Все повече хора с увреждания си намират работа чрез бюрата по труда

През последните 2 години броят им се е увеличил с повече от 50 %. За "По света и у нас" от Агенцията по заетостта съобщиха, че от началото на 2018 г....

Данните показват, че 75% сто от анкетираните работодатели имат намерение да предложат през следващите 12 месеца постоянна заетост на новите си работници. Изцяло сезонни работници ще търсят едва 6 процента от работодателите. Това е знак, че дори в типично сезонни икономически области, работодателите имат намерение да задържат целогодишно наетия персонал, допълниха от Агенцията по заетостта.

Най-голям брой свободни позиции са заявени в административните области София-град, Пловдив, Варна и Бургас, като свободните работни места в София-град са най-много (4 пъти повече от другите изброени области). Най-резервирани пък са работодателите в областите Разград, Видин, Кюстендил, Силистра, Монтана, Перник, Търговище и Ямбол, се посочва още в съобщението.