Преди време в „Денят започва“ ви разказахме историята на студента по право във Великотърновския университет Николай Михайлов.

Преди време в „Денят започва“ ви разказахме историята на студента по право във Великотърновския университет Николай Михайлов. За липсата на прозрачност при провеждането на държавните изпити във ВУЗ-а бъдещия юрист сигнализира и в десетки институции. Няколко месеца по-късно случая има развитие и резултати, вижте в следващият репортаж.

Историята, която стана известна в цялата страна започва в началото на годината. Студентът във Великотърновския университет Николай Михайлов се явил на поправителна сесия на трети държавен писмен изпит по гражданско правни науки. Не решил правният казус и комисията го скъсала. Младежът написал молба до ръководството на университета, в която поискал да прегледа писмената си работа.

Николай Михайлов – студент ВТУ “Св.св Кирил и Методий“: "Изчаках повече от месец, но не получих никаква обратна връзка от страна на университета… съответно написах едно писмо до водещите образователни и юридически институции в страната!“

Още тогава Деканът на Юридическият факултет на университета проф. Цветан Сивков, заяви за „Денят започва“, че няма наредба, която да дава право на студентите да разглеждат писмените си работи.

Проф. Цветан Сивков – Декан на Юридически факултет-ВТУ: "Наредбата не е установила ред и процедура, по която става запознаването с вече оценените писмени работи. Не е предвидена процедура, по която да се съхраняват тези писмени работи. Така, че не бих могъл да дам възможност на Николай Събев Михайлов да си провери работата!"

Студентът обаче проявил неочаквана последователност и решил да води битката до край. След десетки писма до институциите получил отговор от тогавашният Омбудсман Константин Пенчев, Правосъдното и Образователното министерства, които единодушно подкрепили тезата му, че системата трябва да се промени и стане по-прозрачна и справедлива за студентите. Николай получил и подкрепа и от студенти от цялата страна.

Николай Михайлов – студент ВТУ „Св.св. Кирил и Метдий“: "Решихме заедно да организираме гражданска инициатива с искане за промяна и демократизация на процедурата за провеждане на държавните изпити по специалност „Право“... събрахме над 230 подписа само от студенти по „Право“ във всички девет факултета в страната!“

Студентите внасят предложението за разглеждане в Министерски съвет и не след дълго идва добрата новина.

Николай Михайлов – студент ВТУ“Св. Св. Кирил и Методий“: "Внесено е предложение за промяна в наредбата от страна на Министерство на Правосъдието, в което се предвижда изцяло реформа във висшето образование по Право, предвиждат се нови процедури за провеждането на държавният изпит!"

Така личната битка на Николай Михайлов за принципи и справедливост във взаимоотношенията човек – институции ще промени правилата за всички студенти. Започнали са обсъжданията на реформа, която предвижда нови дисциплини и единен централизиран държавен изпит по Право в цялата страна. Тя може да заработи още следващата година.