Шестокласничката Бианка Месова е новият национален шампион по правопис на английски. Тя победи общо над 6600 ученици от 311 училища в цяла България, които се включиха в осмото издание на състезанието „Спелинг бий“ (Spelling Bee).

32-ма финалисти в сблъсък със сложни английски думи.

Предизвикателството - да ги кажат буква по буква.

Всяка грешка е фатална.

След тричасов маратон най-издръжлива се оказа пчеличката Бианка от Перник. Нейна подгласничка стана Йоана Стоева от Пловдив.

Шестокласничката Бианка Месова от Перник сподели пред камерата на БНТ, че знае около 5000 думи на английски език.

Бианка Месова - 6. клас, Перник: Всеки ден уча думите по около един час. Уча английски, защото езикът ми харесва и защото ми е много приятно да придобивам нови знания и да съм добра в дадена област.
Йоана Стоева - 7. клас, Пловдив: Гледам сериали, слушам музика и всичко... Но за самите думи от списъка се готвя, просто като ги проверявам, и ги уча.
13-годишният Любомир Янев спечели надпреварата Spelling bee

13-годишният Любомир Янев спечели надпреварата Spelling bee

Умението да пишеш и произнасяш правилно думи на чужд език. 30 финалисти премериха сили в Националното състезание по правопис на английски език. В надп...

Според организаторите състезателният дух прави ученето интересно за децата и ги мотивира да обогатяват речника си.

Валя Завялова - програмен директор във Фондация „Корпус за образование и развитие“: Включването в това състезание за много от тях е възможност да учат допълнително английски. Да се научат да побеждават и да губят. И смея да кажа, че финалът и след това лагерът, който има като награда за финалистите, пък им създава едни приятелства за цял живот.

Участниците ни показаха, че и на български не се справят зле.

Йоана Стоева - 7. клас, Пловдив:
Т-И-Р-Б-У-Ш-О-Н.

Всички финалисти бяха наградени с грамоти и купи, а победителят си тръгна и с таблет и безплатен изпит за сертификат по английски.