НОВИНИ

6,8 по Рихтер разлюля остров Закинтос

Трусът с магнитуд 6,8 станал в Йонийско море край бреговете на гръцкия остров Закинтос (известен и като Занте), е причинил основно щети на острова, предаде Франс прес.Вижте и още във включването на кореспондента на БНР в Гърция Катя Пеева.

bnt avatar logo
от БТА
06:27, 26.10.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Пострадала е електрическата мрежа в град Занте, който е главен град на острова. Трусът е нанесъл щети и на пътната мрежа на острова, причинявайки свлачища. Къщи не са пострадали, според първите информации, съобщава за Франс пред представител на пресслужбата на гръцките пожарникари.

Трусът е предизвикал щети и в Пиргос, град в Западен Пелопонес, намиращ се срещу Закинтос. Там е паднала ограда на църква и от рухването е пострадала кола, но няма жертви.

Кула от византийската епоха, датираща от 12-и век и намираща се малък остров до Закинтос е понесла сериозни щети, посочват местни медии.

;

По сведение на в. "Катимерини" частично се е срутил построения през 13-и век манастир Преображение Господне на остров Строфадия, предаде ТАСС. Единственият живеещ в манастира отшелник не е пострадал.

Според последни данни на гръцката Обсерватория трусът е бил на дълбочина 5 километра, като епицентърът е бил на 287 километра западно от Атина и на 44 километра в морето край Закинтос, предаде Франс прес. Според американския Геофизичен институт трусът е бил на дълбочина 16,6 километра.

Няма сериозни щети от земетресението. Няма и съобщения за ранени. Техниците работят по възстановяване на тока на Закинтос, отбелязва Асошиейтед прес.

Основното пристанище на острова е понесло щети, но продължава работа, каза говорителят на Агенцията за гражданска защита Спирос Георгиу. Като предпазна мярка е било издадено предупреждение за цунами, но два часа след труса такова не се е матеариализирало, допълни Георгиу.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работодатели, синдикати и правителство ще обсъждат новия бюджет
Работодатели, синдикати и правителство ще обсъждат новия бюджет
Магазинер в Белгия уговори обирджии да се върнат по-късно
Магазинер в Белгия уговори обирджии да се върнат по-късно