НОВИНИ

Научните сензации на 2015 година

Новината за течаща вода на Марс е научната сензация на тази година. Още за откритията , изобретенията и постиженията през 2015-та от Милен Атанасов.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
11:01, 27.12.2015
Чете се за: 00:45 мин.
Истории

Че на Марс има вода учените знаят от години. Но през 2015-та те доказаха неоспоримо, че освен в замръзнала и скрита под повърхността форма, водата на Червената планета съществува и в течно състояние. Поне за малко, докато не се изпари при резките температурни промени на Марс. Откритието разпали нови предположения за извънземен живот.

А животът на Земята преживя поредната рекордно топла година - 2015-та. Случайно или не, тя беше белязана и от друг рекорд - по замърсяване на атмосферата с парникови газове. Съдържанието им често оставаше невидимо. Но не и в Пекин. Там смогът се сгъсти рекордно и скри всички забележителности. Камерите на умните телефони запечатаха задухата в снимки.

Телефоните и компютрите през 2015-та станаха още по-умни. А дали хората поумняха? Надежда за здрав разум даде 21-вата климатична конференция в Париж. Държавите поеха задължения да намалят вредните си емисии. Възможно ли е? Напълно, отсякоха пилотите на самолета "Слънчев импулс". През 2015-та те постигнаха рекорд - полет в продължение на пет дни и пет нощи, захранван само от слънчева енергия.

Излиза, че Силата може да се пробуди, заключиха представителите на неправителствените организации. Важно е коя страна ще изберат лидерите - Добрата или Другата. Така или иначе сюжетите на 2015-та подготвиха публиката за рекордите, които тепърва ще поставя новият, седми епизод на "Междузвездни войни".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничения за движението на тежки камиони по магистралите и натоварените пътища
Ограничения за движението на тежки камиони по магистралите и натоварените пътища
2015 - годината на Промените в Куба
2015 - годината на Промените в Куба