НОВИНИ

Научните открития на 2015 - класацията на младите учени

Безспорното събитие за науката през 2015-та е откриването на течаща вода на Марс. Освен това през годината успяхме да стигнем до най-отдалечената планета на слънчевата система Плутон . Кои други научни открития бележат 2015 година, вижте класацията на Мария Чернева и младите учени от "Лаборатория за слава"

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:06, 31.12.2015
Чете се за: 01:55 мин.
Още

Учени от НАСА успяха да преобразуват електрическа енергия директно в тяга. И конструираният от тях електромагнитен двигател проработи. Тази идея използвата щедро във фантастичните филми, дълго се смяташе за псевдонаучна, защото противоречи на познатите ни физични закони. И може да се наложи откриването на нова теория, която да обясни находката.

- За сега двигателят поражда малка сила, крайно недостатъчна да задвижи космически кораб. Но трансформирането на една псевдо-научна идея в строго научна е съизмеримо с откриването на нова област на научното познание, - казва химикът Христо Колев.

Учени от университета в Торонто очертаха генетичен профил или комбинации от мутирали гени, уникални за определени тумори. Изследванията им ясно разграничиха жизненоважните гени за клетката и тези, които са ключови само за туморните клетки.

- Това откритие дава възможност за произвосдство на нов вид лекарства, които да блокират жизнено важните за туморите гени. Така се отваря нов фрон срещу рака на ниво гени което би трябвало да бъде по-сигурно и по-безопасно, - казва Тома Щилянов, биолог и ветеринарен лекар.

Учени от Австрия отгледаха човешки мозък в епруветка, еквивалент на пет седмичен емрион. В органоида с големината на графово зърно са активни 99% от гените на човешкия фетален мозък и това го прави най-точния модел на мозък до този момент.

- Мозъкът в епруветка не е създаден, за да мисли, - казва студентът по медицина Алексей Митев. - Той е създаден за да провокира научната общност за мисъл. Създаденият органоид е революция в изследването на мозъка в изследването на паркинсона аутизъм, заболявания които са били възпрепятствани в своите проучвания заради етични и приложни проблеми

След анализ на загубите на биоразнообразие, учените обявиха че сме навлезли в шестия период на масово измиране на видовете.Само след човешката колонизацията на тихоокеанските острови например, от лицето на земята изчезват 1 800 вида птици. Но за разлика от останалите периоди на измиране, този може да бъде спрян от човечеството.

- Преди 65 млн години по време на последното измиране изчезват динозаврите, - казва биоложката Антония Хубанчева. - Причината е сблъсък с гигантски астероид. Този път обаче катаклизмът сме ние. от началота на индустриалната революция земята губи видове сто пъти по-бързо от естествените темпове.

Въглеродният диоксид в атмосферата прескочи тавана от 400 частици на милион през март и оттогава не е падал под тази граница. Заедно с това юни, юли и септември станаха най-горещите измерени до сега месеци. Причината, учените да заявят че всички екстремни до сега климатични явления като наводненията н Америка и Англия вече ще станат обичайни за света.

- Нарастването на емисиите парникови газове е причината поради, която тази година е най-горещата година от както имаме записи на температурите. И ако тази година е много гореща спрямо началото на 21-ви век, то спрямо краят му тя ще се счита за нормална, - казва Цветан Симеонов, метеоролог.

На Марс има течаща вода! Не лед, не пара, а течна вода! - съобщи НАСА. 4 годишно наблюдение на спътник и спектрометрични измервания ясно доказват че в определени периоди когато на Марс е лято на места се появяват тъмни ивици течаща солена вода.

- Откриването на вода на Марс е революция, защото ако има вода, може да има живот, - казва астрономът Владимир Божилов от списанието "ВВС Знание". - Важно е да разберем какъв би бил той на Марс, защото животът на земята може да е дошъл от Марс. Трябва да отидем и за да проверим.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спорове между БЕХ и Овъргаз
Спорове между БЕХ и "Овъргаз"
Жена загина при взрив на газова бутилка в Русе
Жена загина при взрив на газова бутилка в Русе