НОВИНИ

138 години от Освобождението на София

Днес се навършват 138 години от Освобождението на София. На 4-ти януари 1878-ма година в града влизат руските войски, предвождани от генерал Йосиф Гурко. Градът е освободен без насилие. С благодарствен молебен в храм "Света Неделя" и литийно шествие към паметниците на генерал Гурко, Цар Освободител и Българския опълченец, десетки хора почетоха паметта на загиналите за Свободата.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова Оператор: Александър Глушков
19:29, 04.01.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Отец Григорий: Днес се възхищаваме и прекланяме пред това нечувано геройство.

Почитаме миналото на нашия град, като се трудим за настоящето и с Божия помощ да градим в свобода бъдещето. Амин!

Въпреки минусовите температури, десетки хора дойдоха в храм "Света Неделя", за да се помолят за мир. На същото място преди 138 години в присъствието на генерал Йосиф Гурко се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите през Руско-турската война и тържествен молебен за освобождаването на София.

Красимир Спасов: За първи път идвам, но от тук нататък всяка година ще идвам. Това е голям ден за София и за България.
Генерал-майор Петко Драгоев: Трябва да уважаваме паметта и подвига на тия хора, които са българи, финландци, руснаци.
Тодор Чобанов, зам.-кмет на София по културата: Нека винаги, когато имаме колебания да погледнем в това, което са ни завещали нашите предци.


;

По стар стил празникът се е чествал в навечерието на Коледа. Днес за подвига на опълченците напомниха и техни потомци. Всяка година те се включват в честванията, за които сами шият униформите си.

Ивайло Танчев - Национално дружество "Традиция": Някои имат по 7-8 униформи, пушките, оръжията, сабите си ги намираме. Повечето са ни автентични, другите са ни реплики. И по такъв начин опазваме движимото културно наследство.

Шествието към паметниците на генерал Гурко, Цар Освободител и Българския опълченец беше съпроводено от празнично биене на камбани в централните софийски храмове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трагедията в Пловдив - породена от ревност?
Трагедията в Пловдив - породена от ревност?
Срив на борсовата търговия по света
Срив на борсовата търговия по света