НОВИНИ

Барак Обама представи мерки за огнестрелните оръжия

Американският президент Барак Обама представи серия от укази, чиято цел е да се намали насилието, причинено от огнестрелни оръжия.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:55, 05.01.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

След дълго чакане на закон за контрол над оръжията, президентът се опитва да преодолее съпротивата на републиканците със свои мерки.

Предвижда се всеки продавач на оръжие да се регистрира като търговец. Ще бъдат назначени нови служители, които ще следят за прилагането на разпоредбите за огнестрелните оръжия и ще проверяват купувачите.

500 млн. долара ще бъдат заделени за увеличаване на достъпа до психиатриите и за разработки на технологии за безопасно боравене с огнестрелни оръжия. Президентът Обама припомни защо се налагат мерките.

;
Барак Обама, президент на САЩ: "Всяка година повече от 30 000 американци се разделят с живота си заради огнестрелни оръжия. Трийсет хиляди. Самоубийства, домашно насилие, престрелки, нещастни случаи. Стотици хиляди американци са загубили братя и сестри, или са погребали свои деца. Много хора са се научили да живеят като инвалиди. Някои от тях са тук и могат да ви разкажат своите истории. САЩ не са единствената страна на Земята с насилници и опасни хора. Ние не сме по-склонни към насилие по природа. Но сме единствената развита страна на земята, в която има такъв вид масово насилие и то толкова често. Това не става в другите развити страни."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще се стигне ли до нова война? Проф. Чуков за кризата между Рияд и Техеран
Ще се стигне ли до нова война? Проф. Чуков за кризата между Рияд и Техеран
Пети ден Кричим е без вода
Пети ден Кричим е без вода