НОВИНИ

Обвинителен акт за катастрофата между влак и автомобил на гара "Волуяк"

Прокуратурата внесе обвинителен акт за катастрофата между влак и автомобил на гара "Волуяк", при който загина човек. За причиняване на смърт по непредпазливост, на съд отива ръководител движение от ж.п. гарата Петко Панчев.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
20:27, 06.01.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
обвинителен акт катастрофата влак автомобил гара волуяк

Според обвинителния акт, с бездействието си, той е станал причина за тежката катастрофа.

Инцидентът стана на 9 октомври 2014-та година. Според прокуратурата обвиняемият е пропуснал да уведоми служителя на железопътен прелез "Обеля", че към него от гара "Волуяк" се движи локомотив. По тази причина пазачът на прелеза не спуснал ръчната бариера и не задействал електрическата сигнализация.

Около 14.00 часа локомотивът, който се движел с над 55 км/ч, навлязъл в района на прелеза. В този момент обаче през вдигнатите бариери преминавал автомобил, в който имало двама мъже. Машинистът видял колата в последния момент и незабавно задействал директната спирачка. Въпреки това поради късото разстояние не успял да предотврати сблъсъка. Автомобилът е влачен около 130 метра преди да спре. На място загинал млад мъж, който се возел на предната дясна седалка до шофьора на автомобила.

От обвинението уточняват, че като ръководител движение, Панчев е трябвало да следи ж.п. трафика и да осигури безопасността на движението. Бил е задължен своевременно да уведомява служителите на прелезите от неговия район за преминаващите влакови композиции, за да може навреме да бъдат спускани бариерите.

Предстои насрочване на делото от Софийски градски съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Междузвездни войни: Епизод 7 с рекордни приходи в САЩ и Канада
​"Междузвездни войни: Епизод 7" с рекордни приходи в САЩ и Канада
Аптекари масово продават антибиотици без рецепти
Аптекари масово продават антибиотици без рецепти