НОВИНИ

Нова вълна от напрежение между Саудитска Арабия и Иран

Продължава напрежението между Саудитска Арабия и Иран. Военновъздушната коалиция на Рияд, която воюва с хусите в Йемен, нанесе ракетни удари по посолството на Техеран в Сана. Според Иран, атаката е нарочна. От Рияд отговор все още няма.

bnt avatar logo
от БНТ
08:56, 08.01.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Според заместник-външния министър на Ислямската република, в резултат на въздушния удар са нанесени щети на сградата на посолството и са пострадали някои от охранителите. Той заяви, че Техеран вече подготвя официален доклад до Съвета за сигурност на ООН за атаката. Иран възнамерява да реагира на действията на Рияд в съответствие на международното право.

Външният министър на Саудитска Арабия пристигна в Пакистан, където се срещна с премиера Наваз Шариф, който иска да използва двудневното посещение, за да успокои напрежението между кралството и Иран. Министър-председателят призова за уреждане на различията с мирни средства в интерес на мюсюлманското единство и осигуряване на сигурността в региона.

Екзекуцията на виден шиитски духовник в Саудитска Арабия в събота предизвика напрежение в Близкия изток и разгневи Техеран, който е главният съперник на Рияд в региона. Някои от сунитските съюзници на Саудитска Арабия скъсаха дипломатически отношения с шиитски Иран, след като демонстранти нападнаха и опожариха саудитското посолство в Техеран в края на миналата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът: Унизително е клошарите да бъдат подлагани на глоби
Омбудсманът: Унизително е клошарите да бъдат подлагани на глоби
Хасан Азис пред БНТ: Няма признаци за разцепление на ДПС в Кърджали
Хасан Азис пред БНТ: Няма признаци за разцепление на ДПС в Кърджали