НОВИНИ

Силата се пробужда? Или за шансовете пред новите политически проекти

2015-та промени политическите пътища на двама лидери. Единият вече бивш, другият - все още действащ. И предвеща тяхното политическо прераждане, което и двамата се надяват, че 2016-та ще сбъдне.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:02, 11.01.2016
Чете се за: 01:42 мин.
Истории
силата пробужда шансовете новите политически проекти

Ритуално изключеният от ДПС Лютви Местан все още е предпазлив в мечтите си за нова партия. Сондира настроенията сред електората на ДПС и силата си в партията, която доскоро оглавяваше. Сила, която самият той почти оспори с признанието си, че не е избран, а посочен за лидер от Ахмед Доган. Че може би е бил пионка в ръцете му, и че ДПС не може да понесе друг лидер освен самия Доган. Това, на което Местан разчита е силата и влиянието на последователите му. Не само на петимата депутати, напуснали групата на ДПС и останали независими, но и на верните си хора си в страната. Един от тях - Бахри Юмер - бившият лидер на движението в най-голямата му организация - Кърджали, както и един от основателите на ДПС.

Какви са шансовете електоратът на ДПС да припознае като свой бъдещият "ясен евроатлантически политически субект" на Лютви Местан? И дали риториката на бившия лидер може да натежи пред дългогодишната безспорна сила на почетния председател Доган? Неизвестните по въпроса засега препъват Местан да разкрие плановете си за нова партия. Развръзката е свързана и със силата на бъдещия лидер на ДПС, зад който обаче безспорно отново ще прозира волята на Доган.

И докато Местан през последните дни протегна ръка към десницата, реформаторите не само еднозначно заявиха, че не очакват Местан и отцепниците от ДПС да подкрепят ключови решения. Един настоящ лидер на партия, все още част от Реформаторския блок - Радан Кънев, беше рязък, че не може да има общ език с Местан и че бившият лидер на ДПС няма място в българската политика след признанията, които е направил.

Радан Кънев доста по-смело от Местан заяви намерения за по-амбициозен и по-единен политически проект за десницата. Очакванията лидерът на ДСБ да направи нова партия отдавна гравитират в медийното пространство и в прогнозите на анализатори. Още преди месеци Кънев дори призна, че обмисля да се кандидатира за президент. От Движение България на гражданите обаче хвърлиха ръкавицата към СДС, и посочиха, че като носеща конструкция на дясното, сините могат да предожат кандидата за държавен глава на реформаторите.

За някои, Радан Кънев надценява и силата си, и натрупаният през последните месеци политически имидж. За други, с резкия си ход с оттеглянето на подкрепата към кабинета, може да привлече част от разочарованите привърженици на реформаторите.

Март и април са месеците, в които ще се разплете част от политическата интрига в две партии. През март на национално събрание ДСБ ще реши дали да остане част от Реформаторския блок. И дали Кънев ще напусне лидерския си пост. През април ДПС ще избере новия си лидер. Дотогава ще стане ясно ще се пробуди ли силата на Радан и на Местан.

В каква посока ще се развият политическите войни между доскорошни съмишленици - и в ДПС, и сред реформаторите. И дали един евроатлантически политически субект и друг амбициозен и единен политически проект ще имат силата да докажат себе си още на президентските избори през есента. Или двама лидери - един бивш, и един все още действащ, постепенно ще отстъпват все по-назад от сцената на следващите политически сезони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студенти-педагози дискретно подпомагат свои колеги
Студенти-педагози дискретно подпомагат свои колеги
БСП може да спечели президентските избори, убеден е Сергей Станишев
БСП може да спечели президентските избори, убеден е Сергей Станишев