НОВИНИ

Новият политически сезон започна с разместване на позиции в залата

Първият работен ден на депутатите за новия политически сезон по традиция започна с декларации от парламентарната трибуна. От днес има и разместване на позиции в залата след изключването на Лютви Местан от ДПС. Сред приоритетите, които партиите очертаха са продължаването на съдебната реформа, борбата с престъпността и промените в Изборния кодекс. Обсъдени бяха и темите за бежанците и напрегнатата международна обстановка. Управляващите отправиха призиви за стабилност. Опозицията критикува политиката на кабинета в различни сфери.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:33, 13.01.2016
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

Новият парламентарен сезон започна без изненади в политическите послания. И с очакваното разместване в залата. Лютви Местан трябваше да отстъпи досегашното си място на първия ред и да се премести на последния, където седят независимите депутати, редом с петимата си последователи, които също напуснаха парламентарната група на ДПС. А предни позиции заеха новите съпредседатели на движението.

Четин Казак - съпредседател на ПГ на ДПС: ДПС притежава необходимия потенциал и естественото право да се променя и подновява, но никой не може да я подмени и никой не може да изправя ДПС и нейните избиратели пред манипулативно поднесен несъществуващ избор с едничката цел да получи нова лична политическа легитимация.

Управляващите заявиха, че ще търсят подкрепа за важни решения не само сред коалиционните партньори, но и сред опозицията.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Управлението ни нито подменя, нито оставя на заден план реформаторските си намерения.

Некоректни са опитите да се внуши, че настоящият парламент е неработоспособен и че са нужни нови парламентарни избори заради роенето на парламентарните групи и наличието на все повече независими депутати.

Реформаторите определиха единството в управляващото мнозинство като ключово за успеха.

Найден Зеленогорски - съпредседател на ПГ на РБ: Динамичните или плаващи мнозинства могат да се окажат плаващи пясъци за управлението. Ускоряването на реформите няма друга алтернатива. РБ влиза единен в тази си убеденост.

За диалог призоваха и АБВ, които също стоят зад кабинета.

Борислав Борисов - председател на ПГ на АБВ: Някои парламентарно представени политически сили или по-скоро техни ръководители, пряко ангажирани с реформата в съдебната система, упорито се придържат към друг стил на парламентарни взаимоотношения. Стил на парламентарна надменност в общуването, на законодателно високомерие.

От Патриотичния фронт определиха като един от минусите на управлението тежкото състояние на икономиката, но все пак признаха за успешна формулата на властта.

Валери Симеонов - съпредседател на Патриотичния фронт: Изтеклият едногодишен период показа, че едно двупартийно коалиционно управление, подкрепяно от още 2 политически сили, което изпълнява коалиционната програма за стабилно управление, може да решава успешно жизнено важните проблеми на държава в условията на остро противопоставяне, но и на търсене и намиране на съгласие.

От ляво заявиха, че има мъртва стабилност. Атакуваха кабинета, че няма ясна насока във външната политика във връзка с бежанския натиск и конфликтите близо до България. Акцентираха и върху несправянето с престъпността.

Михаил Миков - председател на БСП лява България: Политическият пи ар, кризисният пи ар заместват реалните действия, които очакват българските граждани от едно правителство, което най-много разбира от престъпността. И може би, защото най-много разбира от престъпността, престъпността най-много се засилва когато то управлява.

БДЦ дадоха знак, че могат да подкрепят управлението.

Светлин Танчев - съпредседател на ПГ на БДЦ: От наша страна можете да очаквате конструктивност и да разчитате на гласовете ни за градивни предложения, които са в интерес на българските граждани и решават най-наболелите проблеми на обществото.

Лидерът на Атака пък каза, че няма да говори за реформи и просперитет.

Волен Сидеров - председател на Атака: Започваме поредния безсмислен политически сезон. Ще ви пожелая - всички тук народни представители през 2016-та година на първо място да сте на свобода, на второ място да не станете жертва на показно убийство, защото това започна да се случва много често.

В следващите дни от ляво ще търсят подкрепа за евентуален вот на недоверие към кабинета. Реформаторите пък ще разговарят с ГЕРБ за анекса към коалиционното споразумение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​108 арестувани при мащабна полицейска операция в страната
​108 арестувани при мащабна полицейска операция в страната
Камен Костадинов: Подкрепата към ДПС няма да пострада, ако Местан основе партия
Камен Костадинов: Подкрепата към ДПС няма да пострада, ако Местан основе партия