НОВИНИ

​Президентът Росен Плевнелиев не иска да прави трето служебно правителство

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че не иска да прави трето служебно правителство. Това каза той в коментар на въпрос на Десетата годишна среща на бизнеса с правителството на тема "България в глобалната несигурност. Рисковете и възможностите за икономиката".

bnt avatar logo
от БТА
13:54, 19.01.2016
Чете се за: 01:13 мин.
У нас
​президентът росен плевнелиев иска прави трето служебно правителство

Държавният глава определи политическата ситуация в страната като "относителна стабилност". Не искам да правя ново, трето служебно правителство , защото всички виждаме цената на "относителната стабилност", която имаме, спрямо катастрофата на "абсолютната нестабилност", която имахме, каза президентът Плевнелиев.

Интеграция и стартиране на нова вълна от евроинтеграционни проекти за България са нашата рецепта, за да можем да постигнем мечтата на поколения българи за европейска и демократична България, каза още Росен Плевнелиев. Сред проектите, които той посочи, са присъединяването на България към Шенген, стартирането на процедури за влизане в преходния валутен механизъм ERM2 и последващо членство в еврозоната, активиране на Европейския енергиен съюз, най-вече в региона на Югоизточна Европа, присъединяване към Надзорния механизъм на Европейския банков съюз.

На въпрос за опасността за развитие на "Европа на две скорости", Росен Плевнелиев коментира, че това е една от кризите в ЕС и тази възможност може да се задълбочи покрай потенциалното излизане на Великобритания от ЕС. Според президента решението за България е само едно - старт на нова вълна от евроинтеграционни процеси и проекти за страната ни, колкото е възможно по-скоро.

Росен Плевнелиев посочи, че за 25 години преход България е постигнала три големи неща - членството в ЕС и в НАТО, и парламентарната демокрация. Президентът заяви, че ще продължава да отстоява принципната позиция, че членството на страната ни в ЕС и НАТО е сбъднатата политическа цел и е най-доброто, което сме постигнали и то трябва да се развива. Плевнелиев каза, че се гордее, че днес България има принципна позиция по всички въпроси и нашият глас се чува силно в Европа. България е добър пример как заедно с Турция успяваме да пазим ефективно външните граници на ЕС. Ние бяхме тези, които имаха силен глас и по отношение на санкциите срещу Русия, посочи Плевнелиев.

Президентът каза още, че ЕС е най-добрият проект, който гарантира мира в Европа. "Мир може да има само тогава, когато правилата важат за всички - и за големи и за малки, за бедни и за богати, за силния и за слабия", каза Плевнелиев. Той заяви, че застава категорично зад българската позиция и зад националния интерес на България, дефиниран от Апостола на свободата, от възрожденци , будители, от патриоти - за достойното място на България в семейството на европейските народи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина френският писател Мишел Турние
Почина френският писател Мишел Турние
Руска киностудия предложи на Леонардо ди Каприо да изиграе Владимир Ленин
Руска киностудия предложи на Леонардо ди Каприо да изиграе Владимир Ленин