Аржентина не е страната за вегетарианци. Тук месото и то - телешкото, е нещо като хляба у нас. Почти на всеки ъгъл из града има заведения където се предлага "Parrilla".Това е простичкото аржентинско меню - месо със сол, без никакво друго овкусяване, но повярвайте ми - това си е умение. Просто се пече, по определени минути от всички страни - место остава крехко и розово в сърцевината си ."Parrilla" е и самото съоръжение за свещенодействието с парчетата месо. Има ги почти във всеки дом. Според "разбирачите" най-вкусният биф става от ломо - месо от задната част на врата. Традиционната гарнитура за стека са картофи - пържени, варени, пюре, или обикновена зеленчукова салата.Местната кухня е простичка, няма претенции за гурме, но пък който я опита я оценява по достойнство.

Другата традиционна храна са емпанадите. Плънката им е от зеленчуци, месо, сирене и според начина на завиването им се подразбира съдържанието. Не ме питайте коя каква е - не запомних, но просто може да си купите с каквото искате.

Финалът е за виното. Обилието на сортове и видове прави Аржентина водеща в производството и търговията на дионисиевата напитка. Дори в тази жега местните пият червено вино, но с бучка лед.


По традиция групите полярници, минаващи през Буенос Айрес, се срещат на чаша вино в дома на Диана Алшех Магариньос, дъщеря на един от най-модерните български художници на ХХ век - Елиезер Алшех и Бронка Гюрова Алшех.

Диана и съпругът и Нестор са архитекти, автори и на проектите за двете най-нови антарктически къщи, както и на новоизградения параклис "Св.Йоан Рилски". Винаги гостоприемни, усмихнати и вълнуващи се от живота на нашата база - така ни посреща семейството. Поддържат българската реч и предават всичко родно и на двете си деца.


Нощта се спуска и трябва да се прибираме към хотела, утре ни чака път. А Буенос Айрес се подготвя за усмивки и настроение - заведенията отварят едва след 20.00 ч. - времето когато температурите леко се понижават.

Последвайте страниците ни във Facebook и Instagram:    Facebook  Instagram

Още от Цветелина Атанасова


За влажните зони и...

02.02.2017


Антарктически дневник: Пътят към Рио Галегос

21.01.2016


РЕКЛАМА

Нови публикации в блогове


Ще пие ли Пендаровски вода от извора

10.11.2019, Костадин Филипов


Реквием за един успех

02.11.2019, Костадин Филипов


Няма реформи по време на кампании

27.10.2019, Костадин Филипов


Октомври ще бъде април, или май…

19.10.2019, Костадин Филипов



По света и у нас, емисия – 20:00, 20 ноември 2019 г. Всички емисии

РЕКЛАМА

Извънредни новини:

Този сайт използва БИСКВИТКИ (cookies).Като продължавате да използвате този сайт, вие се СЪГЛАСЯВАТЕ с използваните от нас БИСКВИТКИ.

----