НОВИНИ

Властта: Отчетеното от ЕК е обективно отражение на свършената работа

Минути преди в МС да започне официалната пресконференция с коментари по доклада, пресслужбата на кабинета разпространи стенограма от заседанието на министрите днес. Мафията има интерес да няма правителство, да няма парламент и да не минават закони, казва премиерът Бойко Борисов. И продължава: "защото тогава контрабандистите и олигарсите ще продължат да си вземат милиардите, които са свикнали да получават." Той е изнесъл информация, че приходите през януари надвишават с 900 млн. лв. събраното през януари 2015 г. По думите на Борисов дори и най-големите скептици в Европа коментират борбата ни с контрабандата като чудол

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:49, 27.01.2016
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Правителството разчете сигналите в евродоклада като обективно критични, но и стимулиращи. Подробен анализ на оценките и препоръките в документа направиха министрите, на чиито ресори е отделено най-широко място в доклада - Меглена Кунева, Румяна Бъчварова и Екатерина Захариева.

Според тах отчетеното от Еврокомисията е обективно отражение както на свършената работа от управляващите в съдебната и антикорупционната реформа, така и на стъпките, които трябва да бъдат предприети. Като топ приоритет за следващите месеци те определиха промените в Закона за съдебната власт.

Като ключов приоритет пред кабинета до кроя на март, свързан с очакванията и на българското общество и на Европа, министрите определиха промените в Закона за съдебната власт.

Част от важните слабости, отчетени от Брюксел, са свързани с прилагането на закона по отношение на бавните дисциплинарни производства, атестирането и кариерното израстване, подчерта правосъдният министър Екатерина Захариева. Очаква се по думите й и ясна карта за пълно въвеждане на електронното правосъдие.

Екатерина Захариева - министър на правосъдието: Плюс изменението в конституцията, разделянето на ВСС на две се очакват и тези неща от нас. Екипът прави всичко възможно да спази този срок и уверявам ви ще го направим.

По думите на Захариева с внасянето на новото законодателството, ще се ограничат критиките и усещането в обществото, че нещата във ВСС се случват по непрозрачен начин и с външен натиск от други интереси.

Като спешна стъпка тя посочи и необходимостта от подобряване на качеството на юридическото образование у нас, за да отговарят нашите юристи на високите еврокритерии.

Брюксел има сериозни съмнения за независимостта на съдебната власт у нас подчерта вицепремиерът Меглена Кунева. А заради огромното безпокойство на Европа ,свързано с корупцията по високите етажни на властта тя каза, очаква антикорупционният законопроект да влезе за разглеждане в парламента през февруари.

Меглена Кунева - вицепремиер: Да, отчита се, че правителството има воля да продължи напред. Отбелязва се, че в Закона за корупцията няма развитие в парламента, но се посочва надеждата ,че това развитие ще последва.
Румяна Бъчварова: По отношение на МВР бих искала да посоча оценката, че приехме първия секторен план за борба с корупцията и се дава оценката такива планове да бъдат разработени и от другите конституции.

Като фактор от ключово значение за работата на МВР, Румяна Бъчварова посочи бързото приемане на промените в Закона за МВР. Тя открои констатацията в доклада, че има далеч по-малко прояви на организирана престъпна дейност, отколкото преди няколко години.

По думите й последните убийства се тълкуват от Брюксел като свързани с организираната престъпност, но квалификацията се дава преди да са приключили разследванията по случаите и не иска такава констатация да влияе на хода им. Като една от спешните задачи пред министерството й тя посочи необходимостта от създаване на по-добри условия за рбота в ГДБОП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Висшият съдебен съвет няма да подава оставка
​Висшият съдебен съвет няма да подава оставка
Гръцки фермери блокираха в продължение на часове граничен пункт Кулата-Промахон
Гръцки фермери блокираха в продължение на часове граничен пункт Кулата-Промахон