НОВИНИ

Европейски миротворци обвинени за сексуално насилие на деца в Африка

Миротворци от европейски държави са обвинени за сексуално насилие на деца по време на мисия в Централноафриканската република. Разкритията направи върховният комисар на ООН за човешките права Зеид Раад ал Хусейн. Престъпленията са ставали вероятно през 2014 г., но за тях се разбира сега. Засегнатите държави, както и ЕС незабавно са обявили готовност да направят съответните разследвания.

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:45, 29.01.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света
европейски миротворци обвинени сексуално насилие деца африка

Скандалът е сериозен. На бял свят излизат данни за сексуално насилие, включително изнасилвания по време на европейската миротворческа мисия в Централноафриканската република през 2014 г. При разпити на деца, които твърдят, че са пострадали, служители на ООН са чули стряскащи признания, съобщиха в Женева.

Момиче, което е било на 7 години, казва, че извършило орален секс на френски войници, в замяна на шише с вода и пликче с бисквити. Две момичета, тогава на 14, казват, че са вършили секс срещу заплащане. Децата говорят за войници от Франция и Грузия и за други, чиито националности не са уточнени.

Рупърт Колвил, говорител на върховния комисар на ООН за човешките права: "Това са много сериозни обвинения и е важно случаите да се разследват щателно и спешно. Върховният комисар каза: "Твърде много такива престъпления остават ненаказани. Ако извършителите се радват на пълна безнаказаност, това ще подтиква към ново насилие."

Грузия обеща да направи бърза проверка. ЕС предложи да съдейства на агенцията на ООН за човешките права за разследване на престъпленията. Излизат данни и за случаи, които засягат миротворци от контингента на ООН в Централноафриканската република, но те ще бъдат разгледани отделно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата се грижи за над 8500 изоставени деца
Държавата се грижи за над 8500 изоставени деца
Национален конкурс Път към славата
Национален конкурс "Път към славата"