НОВИНИ

​Кой ще влезе в Белия дом през есента?

В Съединените щати президентската надпревара навлиза в решаващ етап. След броени часове започват първични избори за президентска номинация на демократите и републиканците. Щата Айова по традиция е първото място, където се гласува.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:07, 01.02.2016
Чете се за: 01:32 мин.
По света

Кой ще влезе в Белия дом през есента - въпросът на годината за американците. Пътят към Пенсилвания авеню във Вашингтон тръгва девет месеца по - рано от земеделския щат Айова.

Щатът е малко над 3 милиона население, от които над 90 процента бели и едва ли ще очертае точно картината на вота в цялата страна.

Но гласуването е очаквано с огромен интерес не само защото открива изборния сезон, но и защото резултатите изглеждат непредвидими. Няма ясен фаворит в нито една от двете партии.

При републиканците интригата е дали Тръмп, който води в проучванията през последните седмици, но отказа да участва в последните дебати преди вота, ще спечели или избирателите ще заложат на съперника му Тед Круз, само на пет процента зад него.

В хода на кампанията може да се окаже обаче, че повечето републиканци не харесват нито Тръмп, нито Круз. А за номинацията има още много желаещи - сред тях са неврохирургът Бен Карсън, бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, бившият изпълнителен директор на Хюлет Пакард Карли Фиорина, братът на бившия президент Буш - Джеб.

При демократите полето на играчите е не толкова пренаселено, но битката изглежда не по-малко ожесточена.

Разликата между Хилари Клинтън и следващият я по петите Бърни Сандърс е пренебрежимо малка. Освен това Сандърс води в проучванията в Ню Хампшир, където се гласува след 9 дни.

74-годишният Сандърс е член на Конгреса от 20 години, определян като социалист сред демократите заради плановете му срещу Уолстрийт и големия бизнес. По негов адрес наскоро Хилари Клинтън цитира фразата - "Водиш кампанията в рими, но управляваш в проза".

Мартин О`Мали - губернатор на Мериланд, се представи силно в дебатите, но едва ли ще остане дълго в надпреварата. повечето прогнози сочат победа - макар и трудна - за Хилари, но дори и загуба няма да е фатална за кампанията й.

През 2008 Обама спечели и в двата щата. Айова и Ню Хемпшир са малки щати с малък брой представители в националните конференциии, които определят номинацията. Победата в Айова ще даде психологическо предимство и летящ старт в сезона на гласуването, масирано медийно отразяване и наливане на пари от дарения в кампанията.

А тя със сигурност отново ще е най- скъпата, като всяка предишна досега. През 2012 бяха похарчени общо 7 милиарда долара, сега няма причина рекордното харчене да не продължи.

Но Айова е само началото. Този месец следват още три щата, март започва със супервторника - тогава едновременно гласуват 14 щата и така до втората половина на юли, когато делегатите на националните конференции на републиканците и демократите ще определят номинациите. След това кампанията ще се преформатира в съперничество само между двама. И едва в първия вторник на ноември ще е ясно името на новия президент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шивачките от Интендантско обслужване Калофер отново излизат на протест
Шивачките от "Интендантско обслужване" Калофер отново излизат на протест
Илиана Раева получила официална покана за вицепрезидент
Илиана Раева получила официална покана за вицепрезидент