НОВИНИ

Блокадата на българо-гръцката граница продължава

Продължава блокадата на граничните пунктове с Гърция. Затворен остава за движение на тежкотоварни камиони Кулата - Промахон. Преминават само леки коли и автобуси. През Илинден - Ексохи не се пропускат никакви превозни средства, като гръцките фермери са обещали след 23 часа тази вечер да вдигнат блокадата, но само за леки автомобили и автобуси. Вече няколко дни продължава затрудненото преминаване през границата с Гърция, заради протеста. 125 камиона от българска и толкова от гръцка страна бяха пропуснати днес на обяд.

bnt avatar logo
от Д. Грачанлиева, Й. Бакалска
19:15, 03.02.2016
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

За около 1 час днес на обяд бе вдигната блокадата на граничен пункт Кулата - Промахон, като за последните часове отново се е натрупала около 7 километра колона от ТИР-ове. По-голяма част от блокираните на Кулата са румънски и сръбски ТИР-ове. Собствениците на превозвачески фирми в района на Сандански и Петрич казаха, че още преди 3 дни са прекратили пътуванията на тежкотоварни камиони за южната съседка, заради блокадите не само на границата, но и тези, които се организират и във вътрешността на Гърция.

Според шофьорите на камиони, които 3 дни бяха блокирани по пътища край Серес и едва днес успяха да преминат на българска територия, в Гърция се готвят сериозни блокади и вече повечето от главните пътища и магистрали в страната вече са блокирани.

Блокирани в различни периоди от време са основни транспортни връзки в Гърция. На места е спряно движение на фериботите и товарните кораби.

От Министерството на външните работи препоръчват на българите, които са тръгнали на път за Гърция или в момента са в южната съседка да избягват места, където протестиращите провеждат митинги и шествия, а пък собствениците на транспортни фирми и пътуващите с автомобили да следят актуалната обстановка в Гърция, тъй като се очакват да останат блокирани не само граничните пунктове на Гърция със съседните държави, но и входните пътни артерии за градовете, където се очаква да се образуват големи задръствания.

;

Шофьори, идващи от Гърция, се оплакаха, че е затруднено и движението по главните пътища и магистралите в южната ни съседка.

Навсякъде е блокирано. 2 дена не мога да мина 700 километра. По горите и по чукарите са ни прекарвали.

Блокират - пускат, 2 до 4 часа държат и пускат. Тука е най-тежко, на Кулата.

По-голямата част от блокираните на Кулата камиони са румънски и сръбски, български се срещат рядко. Според шофьорите това е така, защото българите знаят за протестите на гръцките фермери и са предпочели да отложат пътуването си. Някои от по-нетърпеливите шофьори са се изхитрили и вместо по магистралата, преминават през селата.

Някой ако иска да мине по-напред от тук минава, за да превари другите, оти е чак къде е 5-6 километра колоната.

Тоя тротоар от колко време го чакаме да го направят, защото тука е завой, а те сега го направиха и веднага го развалиха с това движение.

Блокирани камиони има и на граничен пункт Илинден - Ексохи, а леките автомобили се пропускат през час.

Има хора от 2 дни, били са на Кулата, от Кулата са пристигнали тука за по-бързо преминаване и чакат вече 3-ти ден. Трудна работа.

За утре в Гърция е планирана общонационална стачка. Затова от външно министерство съветват транспортните фирми и шофьорите да следят актуалната обстановка, защото освен граничните пунктове, се очаква да бъдат блокирани входните пътни артерии в големите градове и да се предизвикат големи задръствания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меглена Кунева беше избрана за просветен министър с крехко мнозинство
Меглена Кунева беше избрана за просветен министър с крехко мнозинство
Хиляди мигранти блокирани на гръцко-македонската граница
Хиляди мигранти блокирани на гръцко-македонската граница