НОВИНИ

Границата с Гърция е отворена, няма опашки от камиони

Границата с Гърция е временно отворена след като няколко дни камиони останаха блокирани на граничния пункт Кулата. Решението на проблема стана факт късно снощи след цял ден на преговори, в които се намесиха и българските власти.

bnt avatar logo
от БНТ
06:07, 10.02.2016 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Обстановката на ГКПП "Кулата" е спокойна, пунктът е отворен за движение в двете посоки. Камионите, които чакаха от българска страна успяха през нощта да се изтеглят. Цялата опашка е стопена и камионите вече са на гръцка територия. От гръцка страна обаче, не всички камиони могат да влязат в България. Има все още няколко километрова опашка от чакащи ТИР-ове.

Шофьорите обясниха, че преминаването през границата става бързо, но проблемът е, че опашката е твърде дълга. Уверението от гръцките фермери е, че границата ще бъде отворена докато и последния камион се изтегли. Снощи беше постигнато споразумение да има отворен прозорец за преминаване между 11 и 16 ч. и би трябвало да се спазва този режим.

;

Ивайло Московски - министър на транспорта: Най-нормалното е да си функционира нормално пропускателния режим. Това беше най-доброто, което можеше да се постигне вчера. Максимално успяхме да сближим позициите и се стигна до този режим. Притеснителното е, че в петък има обявена национална стачка в Гърция, което допълнително може да създаде проблеми, тъй като там затварят цялата транспортна инфраструктура - летища, пристанища, гари... На преговорите вчера генерал от гръцката полиция пое ангажимент, че няма да има проблеми по цялото трасе от Игуменица до пристанището за ферибота и от сегашния момент цялата колона, която се изтегли от българска страна нямаме сигнали, че има затруднено придвижване. - Над 10 милиона лева са загубите на превозвачите, по изчисления на шофьорите, какво може да се направи по този въпрос? - Те може да излязат и повече. В повечето случаи казусите се решават в полза на фермерите, където има такъв тип стачки и в превозвачите не сме намерили случай да има извършено обезщетение, което не означава, че трябва да спрем да търсим такова. ...Когато бъдат изтеглени камионите от двете страни, границата ще бъде затворена отново и ще работи в прозорците между 11 до 16 ч.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Военните министри от НАТО обсъждат дали да наблюдават мигрантите
​Военните министри от НАТО обсъждат дали да наблюдават мигрантите
​Границата е отворена
​Границата е отворена