НОВИНИ

​Пожар в защитена местност

Пожар в защитената местност Калимок-Бръшлен снощи. Това е трети инцидент само за последните четири месеца. Според местните хора, става дума за умишлен палеж. Пръв на мястото на пожара се оказа наш екип от БНТ-Русе, който подаде сигнала на телефон 112.

bnt avatar logo
от Ивелина Белчева
07:20, 10.02.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Около 17 часа пламъците бяха обхванали вече цял декар от сухата растителност в защитената местност, а облаците от дим се виждаха от километри. Блатна растителност гори в момента в защитената местност Калимок Бръшлен. Дали пламъците са тръгнали случайно или става дума за умишлен палеж - полицията тепърва ще установи.

Въпреки, че пожарникарите от Тутракан пристигнаха само за 12 минути, достъпът до горящата растителност се оказа невъзможен. Причината - че единственото място, където може да се пресече напоителният канал е това тясно бетонно мостче, пригодено само за туристи.

Нихат Юсмен - кмет на село Нова Черна: Как да стигне пожарната, кажете - ето само това мостче е, не може по него.

Кметът на село Нова Черна многократно е молил Община Тутракан да изгради мост или път в околността, но това и до момента не е направено. По-големият проблем обаче са зачестилите палежи:

Нихат Юсмен - кмет на село Нова Черна: Не знам кой е, това са хора , които просто мразят природата, това е.

В момента в района гнездят колонии от чапли и диви патици, но пламъците унищожават тяхното местообитание. Местните хора се питат дали защитената местност не се води под закрилата на закона за биоразнообразието само на хартия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Специализираният наказателен съд ще гледа делото срещу Алексей Петров
​Специализираният наказателен съд ще гледа делото срещу Алексей Петров
Още промени на движението в София заради строежа на метрото
Още промени на движението в София заради строежа на метрото