НОВИНИ

До Нова година - без учебници?

Бившият министър на образованието заяви, че за издаването на нови учебници за първи и пети клас се иска технологично време от 13-14 месеца и госпожа Кунева и нейният екип ще имат тежката задача да измислят компромисен вариант, за да не настъпи хаос в системата на образованието и нито едно дете да не остане без учебник.

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
08:07, 12.02.2016
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
нова година без учебници

Даниел Вълчев от движение "България на гражданите" коментира в студиото на "Денят започва" промените в образованието. Като бивш министър на образованието Вълчев уточни, че за предвидените промени се иска технологично време. За всичко останало ще се успее, но времето няма да стигне за издаването на новите учебници за 1-и и 5-и клас.

"За хората, които не знаят как се издава един учебник, ще обясня, че той се издава по следния начин: Първо се прави конкурс, тъй като трябва да има максимален брой участници, което отнема до 7 месеца. След това се следват определени процедури - специалисти го оценяват, изпраща се към учителите. Това трае около 13-14 месеца. Фатално е закъсняло по някаква причина. Не искам да обвинявам никого, но това нещо не е направено. Ако процедурата върви нормално и тя не е обжалвана, а тя е обжалвана, нови учебници могат да се чакат в края на есента. - по-скоро към Нова година.", каза Вълчев.

Две неща не трябва да се допускат в системата - първо да е хаос и второ - нито едно дете да не остане без учебник, уточни бившият министър на образованието. Според него госпожа Кунева и нейният екип ще трябва да предложат компромисен вариант. Или законът да бъде отложен с една година, или да се започне по старите учебници. Вълчев е категоричен, че Кунева ще успее да прецени кое е най-доброто за децата и ще трябва да вземе трудно решение.

Даниел Вълчев говори и за това кога да очакваме новото споразумение между ГЕРБ и РБ. Според него това зависи от всички коалиционни партньори, но може да не се случи по план, тъй като двете страни имат различия основно по ДДС и прага на префеенциите.

"Различията са разбираеми. Като цяло няма съмнение, че прагът по ДДС в България е доста нисък - 50 хиляди лв. В Европа няма толква нисък праг. Предложението на Реформаторския блок е той да бъде вдигнат значително - на 200 хиляди лв.", казва Вълчев.

Притесненията на ГЕРБ са, че "българската данъчна администрация не е в такова здраве и при такава рязка промяна не може да обхване всички възможности за заобикаляне на закона и вторият момент е, че увеличаването на прага е свързано с европейски процедури, които трябва да се спазват."

По-важният въпрос за Реформаторския блок е въпросът с преференциите.

"В България изборите не се провеждат честно. В това няма никакво съмнение. Въпросът е това недостатъчно честно провеждане по какъв начин се отразява върху резултатите от изборите. Всички на публични позиции са длъжни да направят нещо сериозно, защото не може 25 години да не може да си оправим избирателната система. Това, което ние настояваме е, от една страна, да се приемат такива промени в изборното законодатебство, което да не допуснат това, което се случи на последните избори - лоша организация, никой не поема отговорност, сериозни съмнения при броенето и т.н. На второ място да има ясен сигнал, че в България ще се възприеме електронното гласуване. Може би не тази година, защото повечето хора имат притеснение дали ще се спази тайната на вота, дали няма да се манипулират още повече избори или няма да се направи нещо още по-лошо. В света има системи, които могат да преодолеят това нещо. Това, за което ние настояваме, е да има машинно гласуване", каза Вълчев.

За него големият въпрос е в преференциите. "Хората би трябвало да могат да променят тези подредености. След местните избори се показа, че прагът на преференциите е много нисък. Значителна част от невалидните бюлетини идват точно от сгрешена преференция. Големият въпрос е един българин да може ефективно да преподрежда листите", каза още Вълчев.

Вижте целия му разговор в "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Хапчето любов на д-р Врабчев
Хапчето "любов" на д-р Врабчев
Над 150 хиляди водомера в София трябва да се подменят
Над 150 хиляди водомера в София трябва да се подменят