НОВИНИ

Нов турски обстрел срещу кюрдски позиции в Сирия

Втори пореден ден турската артилерия обстрелва позиции на кюрдски бойци в Северна Сирия. Дамаск осъди ударите и поиска намеса на ООН. Кюрдските формирования отхвърлиха искането на Анкара да напуснат районите, отвоювани наскоро от "Ислямска държава" и обещаха съпротива на турско нахлуване. Саудитска Арабия изпрати свои бойни самолети в Турция за действия срещу Ислямска държава и обяви, че разполагането на саудитски командоси в Сирия зависи от решение на водената от Съединените щати международна коалиция.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:04, 14.02.2016
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Турската артилерия тази сутрин откри огън срещу позиции на сирийската кюрдска Партия "Демократичен съюз" в околностите на сирийския град Азаз в провинция Алепо. Анкара разглежда тази организация и нейното въоръжено крило Сили за защита на народа като терористични организации, свързани с Кюрдската работническа партия /ПКК/ и обяви, че отговаря на вражестки обстрел.

Ахмед Давутоглу - премиер на Турция: Предупредихме няколко пъти, че всяко нападение, което предизвиква хуманитарна катастрофа и приток на имигранти в района е неприемливо и ще бъде обект на суров отговор. Турция ще продължи да защитава границите си, сигурността на мигрантите и опозиционните групировки които не са свързани нито с режима, нито с терористични организации.

Париж и Вашингтон призоваха Анкара да прекрати обстрелите, Държавният департамент отбеляза, че кюрдските бойци не трябва да се възползват от хаоса за завземане на нови територии. С руска въздушна подкрепа Кюрдските сили за защита на народа превзеха тази седмица град Миниг северно от Алепо.

Районът е между два ключови пътя от град Алепо към Азаз и дава плацдарм за нови настъпления. Вашингтон изключи изпращане на американски сухопътни части в Сирия, но изрази очакване страни от Персийския залив да изпратят командоси в помощ на опозицията за превземане на град Рака. Заедно със Саудитска Арабия готовност за участие в сухопътна операция обяви и Турция. Саудитски бойни самолети вече са в турската авиобаза Инджирлик.

Адел ал Джубейр - министър на външните работи на Саудитска Арабия: Готовността на Кралството да осигури специални части в Сирия е свързана със съответно решение за създаване на сухопътна част на водената от Съединените щати коалицията срещу Ислямска държава. Така че времето не зависи от нас.

Ирански генерал предупреди, че всека намеса в кризата без сирийско съгласие ще завърши с провал. Междувременно при две отделни операции гръцките власти задържаха трима иракски кюрди с британски паспорти за предполагаем опит за контрабанда на оръжие в Турция. Арсеналите били пренасяни в каравани до турската граница. Засега не е установена връзка на заподозрените с Ислямска държава, по случая са информирани Европол и Интерпол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Градът на Ромео и Жулието - столица на любовта
Градът на Ромео и Жулието - столица на любовта
Един различен Свети Валентин, който не е съвсем Трифон Зарезан
Един различен Свети Валентин, който не е съвсем Трифон Зарезан