НОВИНИ

Меркел подкрепи сделката с Турция за бежанците

Как да се намали притокът на мигранти, които заливат Европа? Ден преди обсъждането на този въпрос на среща на върха на ЕС в Брюксел, германският канцлер Ангела Меркел се изказа за продължаване на сделката с Турция, като алтернатива на бариера по границите на Гърция с България и Македония. Идеите на канцлера за решаване на кризата срещат съпротива. Някои държави заплашват да затворят границите си.

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:37, 17.02.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света
меркел подкрепи сделката турция бежанците

В реч в Бундестага германският канцлер Ангела Меркел каза, че ще призове европейските лидери да работят с Турция да намаляване на потока от мигранти.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Нашата обща цел е да намалим драстично и трайно броя на мигрантите, за да можем да помагаме на онези, които действително се нуждаят от защита. Спорът е как да постигнем тази цел. Федералното правителство набеляза три момента: Първо, да се борим с причините за миграцията на хора. Второ, да възстановим защитата на външната граница на Евросъюза - между Гърция и Турция. И трето, да организираме и насочваме притока на бежанци.

Ангела Меркел обаче е все по-изолирана в Евросъюза относно подхода към кризата. Механизмът за разпределяне на мигрантите в Европа не действа. Париж изключва идеята за постоянна квотна система. Страните от Вишеградската четворка - Полша, Словакия, Чехия и Унгария, предложиха план Б, ако Гърция не може да опази външната граница на Шенгенската зона. Това е идеята за бариера по границите на Гърция с България и Македония, против която се обяви Меркел. Австрия подкрепя този план и втвърдява подхода си към кризата. Днес беше обявен лимит за допускане в страната до 3200 души на ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Aбсурдна пешеходна пътека в Пловдив
Aбсурдна пешеходна пътека в Пловдив
Маслодайната роза - вече и на мартеница
Маслодайната роза - вече и на мартеница