Вътрешното министерство обсъжда как точно армията да се включи в охраната на границата ни, обяви министър Румяна Бъчварова. Тя допълни, че ще се търси намесата на военните, само МВР има нужда. Как точно армията би могла да се включи в охраната на границата, ще бъде разписано в наредба, приета с постановление на Министерския съвет.

Румяна Бъчварова - министър на вътрешните работи: "Обсъждаме в момента, но разчитаме и на численост от тях. Ако се наложи и ситуацията излезе извън възможностите, с които разполага МВР, а нашите възможности не са изчерпани в момента, да се включат и те, като оказват съдействие. В армията също има много добре обучени офицери, които могат да се справят с тази задача. Цялостният процес по охрана на границата ще се ръководи от Гранична полиция, т.е. от МВР".

С приетите по-рано днес на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, депутатите решиха армията да се включи ефективно в охраната на границите заради очаквания засилен миграционен натиск.

Параметрите на участието на военните ще станат ясни утре, след като военният и вътрешният министър обсъдят как точно ще става това.

От април миналата година армията осигурява логистична подкрепа на граничарите, но с промяната ще може по-пълно да допринесе за охраната на границите ни, допълни в парламента министър Николай Ненчев.