НОВИНИ

Армията се включва в охраната на границите

Вътрешното министерство обсъжда как точно армията да се включи в охраната на границата ни, обяви министър Румяна Бъчварова. Тя допълни, че ще се търси намесата на военните, само МВР има нужда. Как точно армията би могла да се включи в охраната на границата, ще бъде разписано в наредба, приета с постановление на Министерския съвет.

bnt avatar logo
от БНТ
15:27, 18.02.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

С приетите по-рано днес на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, депутатите решиха армията да се включи ефективно в охраната на границите заради очаквания засилен миграционен натиск.

Параметрите на участието на военните ще станат ясни утре, след като военният и вътрешният министър обсъдят как точно ще става това.

От април миналата година армията осигурява логистична подкрепа на граничарите, но с промяната ще може по-пълно да допринесе за охраната на границите ни, допълни в парламента министър Николай Ненчев.

;
Румяна Бъчварова - министър на вътрешните работи: "Обсъждаме в момента, но разчитаме и на численост от тях. Ако се наложи и ситуацията излезе извън възможностите, с които разполага МВР, а нашите възможности не са изчерпани в момента, да се включат и те, като оказват съдействие. В армията също има много добре обучени офицери, които могат да се справят с тази задача. Цялостният процес по охрана на границата ще се ръководи от Гранична полиция, т.е. от МВР".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Граничните пунктове с Гърция остават изцяло затворени
Граничните пунктове с Гърция остават изцяло затворени
​Турските власти обвиниха сирийска кюрдска партия за взрива в Анкара
​Турските власти обвиниха сирийска кюрдска партия за взрива в Анкара