НОВИНИ

Изложба "Безсмъртието на българския дух" в Народното събрание

В навечерието на 19 февруари в Народното събрание беше открита изложба, озаглавена "Безсмъртието на българския дух". Тя е посветена на Васил Левски и на 140-тата годишнина от Априлското въстание и от гибелта на Христо Ботев.

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:36, 18.02.2016
Чете се за: 00:31 мин.
Още
изложба безсмъртието българския дух народното събрание

В експозицията може да се видят косите на Апостола, писма, които собственоръчно е писал, а също и камата му. Изложбата показва някои от личните вещи на другия велик българин Христо Ботев - тук са часовника и сабята му, прощалното писмо, което е написал до семейството си. Има и оригинални негови фотографии. Сред интересните експонати са също печатите и устава на БРЦК и знамето на Хвърковатата чета.

Цецка Цачева - председател на Народното събрание: В едно писмо от лятото на 1872 г. Левски пише: "Аз съм посветил себе си на Отечеството още от 61-во лято. Да му служа до смърт и да работя по народната воля".

Днес не може да не си дадем сметка, че много от заветите на Левски са изпълнени. И това още повече ни задължава да пазим нашата България, да браним демократичните ценности и всеки да се труди според силите си за благоденствието на нашата хубава Родина.

Всички, които искат да видят изложбата, ще може да го направят в събота, 20 февруари - в Деня на отворените врати на Народното събрание от 10:00 до 17:00 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 2 милиона души на театър и концерти през 2015 г.
Близо 2 милиона души на театър и концерти през 2015 г.
Съдия от Софийския районен съд се самоуби
Съдия от Софийския районен съд се самоуби