НОВИНИ

Пожар изпепели сграда паметник на културата в центъра на Пловдив

Сграда - паметник на културата от 16-ти век изгоря тази нощ в Пловдив. Четири екипа на пожарната са гасили старинната постройка на бившата еврейска баня Орта мезар. Пострадали хора няма.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
08:49, 19.02.2016 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Сигналът за пожара е подаден в 23 часа от минаващи в близост служители на EVN. Огънят се e разгорял бързо, тъй като в сградата се е помещавал магазин за мебели.

гл. инспектор Васил Димов - началник на Първа районна служба ПБЗН-Пловдив: Цялата сграда е обхванал огъня. Първоначално 4 екипа са гасили. Продължават и до момента огледи. Ще има тепърва експертиза назначена за причините.

Петвековната сграда е приватизирана преди години и сега се отдава под наем. Постройката е трябвало да се реставрира, но това до момента не се е случило. В края на миналата година общината е изпратила предписание на собственика да изчисти растителността от покрива, защото сградата се руши. Едва в началото на тази година е внесен проект за реставрация в Министерството на културата. След като обаче тази нощ сградата изгаря, собственикът ще трябва направи нов проект.

Георги Стаменов - кмет на район „Централен": Това, което ще изискваме от него е с мрежа цялата сграда да бъде омрежена с цел такава да не паднат строителни материали от нея и да ударят пешеходец. Бъдещето на сградата - собственикът трябва да си изготви проект, който да го съгласува с паметници на културата и да я възстанови в първоначалния ѝ вид, тъй като сградата знаете е Паметник на културата.

От общината заявиха, че не могат да наложат на собственика, какво да бъде предназначението на сградата. Проектът, който е очаквал одобрение в Министерството, е предвиждал петвековната сграда да се превърне в арт-галерия.

Вижте и прякото включване на Галена Паскова в новините в 9:00 часа!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вотът на недоверие към кабинета
Вотът на недоверие към кабинета
Чуйте думите на Апостола
Чуйте думите на Апостола