НОВИНИ

Вдигнаха блокадата на ГКПП "Кулата"

Ден след падането на контраблокадата на българо-гръцката граница, гръцките фермери отново затвориха границата, минути след което вдигнаха блокадата. Могат ли да станат ясни щетите от едномесечното спиране на товарите. Пред граничния пункт все още има колона от ТИР-ове пред граничния пункт "Кулата". Граничните и митнически власти обработват документите бързо, но забавяне има при преминаването на кантарите, където се чака между 7 и 8 минути. Щетите за превозвачите и икономиката ни от четириседмичната блокада тепърва ще се оценяват с точност, но, според експертни оценки, вече са десетки милиони евро. Българските превозвачи се заканиха да блокират границата за месец - между 15 юни и 15 юли в отговор на действията на гръцките фермери.

Александър Марков
от Александър Марков
17:31, 22.02.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Рано сутринта граничният пункт "Кулата" все още беше задръстен със стотици ТИР-ове - влизащи и излизащи от България. Дългата 15 километра колона от българската страна на границата се стопи до 3 в късния следобед. Влизането в Гърция, обаче, отнемаше време и изнерви шофьорите.

- Тук кантарите бавят много. Опашката си стои цялата. Значи, ако отворят кантарите поне за 5 часа, опашките ще се изчисти. Ако не е проблем. От гръцката страна съм сигурен, че опашката е поне още 10 км.

- Идват и нови камиони - и те също. - Еми, идват. Имаше още на Дупница спирани камиони.

- Бавно. Кантарите много бавят. - Колко време? - Ами седем-осем минути на камион. Ако нема кантари, досега немаше да има и опашка.

- А и Вие за Солун? - Да, да за Солун сме. Обаче ще слезем и не можем да се приберем.

Някои наши шофьори, успели да преминат в Гърция, но блокирани навътре в страната, се връщаха до Кулата да пазаруват храна.

- А колко време стояхте тук? - Ами изкарахме по 3-4 дни. - А при гърците как е при тях? - Не се знае. - При тях няма никаква проверка. - Няма? - Няма. Само нашите правят проверка.

Дългото чакане, нерви и най-вече - щети за милиони, нашите превозвачи смятат да компенсират с колективен иск в гръцки съдилища срещу незаконните действия на гръцките фермери. Вече 130 фирми са подали документи.

- Страх ли ви е, че пак ще блокират? - Тракторите са си тука отдолу, тракторите са си долу. Нито един трактор не е бегал. - Да не останете в Гърция като нашите...? - Нищо не се знае. Те решават, казват и на секундата се затваря и оправяйте се, както беше миналата седмица.

Превозвачите се заканиха още, че ще блокират цялата българо-гръцка граница от 15 юни до 15 юли - в разгара на летния туристически сезон. В отговор на драмата от последните седмици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ2 ще предава пряко дискусията на отговорните институции по проблемите на потребителите на топлинна енергия
БНТ2 ще предава пряко дискусията на отговорните институции по проблемите на потребителите на топлинна енергия
Кримска татарка ще представи Украйна на Евровизия
Кримска татарка ще представи Украйна на "Евровизия"