НОВИНИ

​Турция задейства план за подкрепа на туризма

Премиерът на Турция обяви правителствен план в областта на туризма. Целта е да бъде подкрепен туристическият сектор, който търпи загуби заради конфликта с Русия, военните действия срещу кюрдите в Югоизточна Турция и несигурната обстановка в региона.

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:07, 22.02.2016
Чете се за: 01:26 мин.
По света
​турция задейства план подкрепа туризма

Ахмет Давутоглу представи плана в резиденцията си в Чанкая с думите: "Ние сме 17-ата по големина икономика в света. Никой да не си мисли, че ще се затворим, понеже около нас е огнен обръч. Ще се отворим още повече към света."

Правителството ще отдели за туристическия сектор пряка безвъзмездна помощ в размер на 255 милиона турски лири или 86,5 милиона долара. Предвиждат се и различни облекчения. От 1 април до 30 май всяка местна или чуждестранна туристическа агенция, която осигури пълен с туристи самолет, ще получава помощ в размер на шест хиляди долара.

Туроператори, които доведат в Турция най-малко 400 хиляди туристи, ще получат помощ при погасяване на задължения. Фирми, инвестирали поне 750 хиляди долара в обект от туристическата инфраструктура, ще получават специален статут. Преди границата беше 1 милион долара.

След като турските ВВС свалиха руски бомбардировач през ноември 2015 г., Кремъл забрани на руските туроператори да изпращат групи в Турция. Премиерът Давутоглу обаче изрази очаквания, че руснаците ще продължат да посещават южните крайморски градове.

"Туризмът се основава на културни и социални връзки между народите. Налагането на санкции няма да е от полза за нито едно правителство, нито една държава. Да, вероятно ще има неблагоприятни последици, но аз съм сигурен, че руските туристи пак ще започнат да идват в Турция. Искам отново да призова народа си да показва пред руските гости нашето традиционно гостоприемство и приятелски чувства."

Има и други фактори, които се отразяват неблагоприятно на туризма. Турция е част от международната коалиция срещу Ислямска държава и миналата година стана мишена на няколко атентата, приписвани на терористичната групировка. Друго предизвикателство е подновената война на властите с Кюрдската работническа партия (ПКК) в югоизточната част на страната, която прерасна в конфликт със сирийските кюрди. Сред последствията от това е кървавият атентат в Анкара на 17 февруари, отговорност за който пое кюрдска въоръжена групировка.

В тази обстановка през последното тримесечие на миналата година приходите от туризъм в страната са намалели с 14,3 процента. За цялата 2015 г. спадът е с 8,3 процента.

Заплахите за сигурността водят до отлив на туристи от различни страни. ТУИ, най-големият туроператор в света, съобщи, че резервациите за летни почивки в Турция са намалели с 40 процента от съображения за сигурност. Осем круизни компании са отказали пътувания до Турция поради същите причини, съобщи Измирската търговска палата.

Туризмът финансира повече от половината от дефицита по текущата сметка на Турция, по данни от 2014 година. Това се смята за една от най-големите слабости на икономиката на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лесно, вкусно и здравословно
Лесно, вкусно и здравословно
Църковно признание за генерал Шивиков
Църковно признание за генерал Шивиков