Прекратяването на огъня в Сирия влиза в сила от полунощ на 27-ми февруари. Това се договориха Русия и Съединените щати, след серия от напрегнати преговори.

© снимка: БТА

Бойните действия срещу групировката "Ислямска държава" и фронта Ал Нусра обаче няма да бъдат спрени. От ООН приветстваха решението и го определиха като дългоочакван знак и надежда за мир в региона. Държавният секретар на САЩ - Джон Кери заяви, че прекратяването на огъня ще позволи доставките на хуманитарна помощ, което пък ще даде ход на политическия преход в страната.

Руският президент Путин съобщи, че е разговарял по телефона с Барак Обама. По думите му, макар и инициативата за обаждането да е дошла от руска страна, съвместното споразумение със сигурност е в интерес на всички.

Владимир Путин, президент на Русия: По време на разговора уточнихме детайлите около общото ни решение за прекратяване на огъня. Успешната ни съвместна операция по унищожаване на химическите оръжия в Сирия ясно показва, че можем да си сътрудничим. След серия от преговори и консултации, взехме решение огънят в Сирия да бъде прекратен в полунощ местно време, на 27-ми февруари. До 12 часа на 26-ти, всички воюващи фракции в страната трябва да уведомят нас или американските ни партньори, че ще спазят примирието.