НОВИНИ

​Има ли светло бъдеще Реформаторският блок?

В студиото на "Денят започва" социологът Андрей Райчев и председателя на Института за дясна политика Нено Димов направиха коментар за бъдещето на Реформаторския блок.

​Има ли светло бъдеще Реформаторският блок?
bnt avatar logo
от БНТ
08:34, 29.02.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Нено Димов - председател на Институт за дясна политика:
Самият Реформаторски блок има толкова разделителни линии, че е трудно да се каже кой е Реформаторския блок в момента. Като цяло това споразумение беше съвсем излишно, според нас, от гледна точка на това, че управленската формула продължава да съществува макар и не с пълната подкрепа на Реформаторския блок. Това споразумение не даде нищо ново, освен да задълбочи вътре разделението в Реформаторския блок. Проблемите в Реформаторския блок се задълбочават и очевидно времето за решаване на тези проблеми отдавна е изтекло и изборът ще бъде един - те вероятно няма да се явят в този вид на следващите парламентарни избори. До тогава ще се крепят някъде заради правилника на парламента.

Андрей Райчев - социолог:
Спорът в Реформаторския блок кой е лидер - Меглена Кунева или Радан Кънев, завърши с това, че и двамата са лидери, само че на едни парчета. 13 депутати ще останат с Кунева и 10 ще останат с Радан Кънев. Правилникът на парламента обаче е такъв, че те не могат да се разделят на две парламентарни групи. Ако г-н Кънев имаше 14 депутата, а другите 9, бъдете сигурни, че групата вече щеше да е напуснала, но тук г-н Кънев не може да обяви бунт по силата на простия факт, че резултатът от бунта вече е предизвестен и той ще изгуби думата. Той няма да има думата и ще трябва де е като независим депутат, което е неизгодно и бунтът няма да се състои. ...Съдбата на реформаторите ще се реши на избори - тук е въпросът - ще могат ли да влязат, а второ - ако говорим за г-н Кънев - трябва да спечели цялото дясно като обяви и опозиционност, т.е. да се окаже дясната опозиция на Борисов.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Междуучилищният център в Пловдив стои заключен
Междуучилищният център в Пловдив стои заключен
Събарят постройки на най-големия русенски пазар
Събарят постройки на най-големия русенски пазар