НОВИНИ

​Супер вторник в САЩ

Съединените щати се подготвят за ключов ден от предизборната кампания. 12 щата ще дадат своя вот за президентска номинация на републиканци и демократи в така наречения супер вторник. Гласуването днес издига президентската надпревара на национално ниво и е считано за последен шанс един кандидат да изплува или да потъне. Очакванията са фаворитите на републиканци и демократи - Доналд Тръмп и Хилари Клинтън да затвърдят преднината си.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:37, 01.03.2016 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
По света
​супер вторник сащ

Републиканците и демократите ще определят своя избраник на първични избори и местни партийни събрания в 12 щата, а също в Американска Самоа. На този ден започват да гласуват и избирателите демократи, намиращи се в чужбина. За републиканците залогът днес е 595 делегати, почти половината от общо 1237, които решават номинацията за президент на партията.

Опитите на привържениците на статуквото в Републиканската партия да спрат възхода на Доналд Тръмп засега бележат провал. Проучванията показват убедителна преднина пред основните му конкуренти - Тед Круз и Марко Рубио. Голямата награда за републиканските кандидати е щата Тексас.

Доналд Тръмп - кандидат за президентска номинация на Републиканската партия: "О, хора, обичам ви. Ще ви кажа нещо, трябва да спечелим. Трябва да излезем и да гласуваме. Не искам пари, просто искам вашия вот."

За демократите борбата е за гласовете на 859 делегати, повече от една трета от общо 2 383 души, чийто вот трябва да бъде спечелин по пътя към номинацията. Хилари Клинтън я очаква тежка битка за щатите Масачузетс, Оклахома и Върмонт - щатът на основния й опонент сенатор Бърни Сандърс.

Хилари Клинтън - кандидат за президентска номинация на Демократическата партия: "Ако имам шанса да спечеля номинацията, ще насоча вниманието си към кандидата на републиканците. И мога да ви кажа това, имам едно предимство - те ме преследват вече 25 години, но аз все още съм тук. Нека да работим заедно и да движим напред тази страна."

Днешната надпревара е последен шанс на опонентите на Трмъп и Клинтън да ги спънат по пътя им към Белия дом, но ако двамата имат добър ден дотолкова ще увеличат преднината си, че със сигурност ще се изправят един срещу друг на президентския вот през ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гласуват окончателно глобата за спане на плажа
Гласуват окончателно глобата за спане на плажа
Честита Баба Марта!
Честита Баба Марта!