Полубогове или стока за черния пазар. Флирт със смъртта или хармонично съжителство. Почти 20 години в този храм в Тайланд монасите живеят в разбирателство с дивите животни.

Започнало още през 1999-та, когато местни селяни довели малко тигърче. С годините хората от района оставяли на монасите всякакви ранени животни.

Сега зад стените на будитската обител се разхождат около 140 тигри. Съжителство, което превърна манастира в една от големите туристически атракции в страната.

Така беше досега. Скоро в Храма на тигрите няма да има тигри. Властите заплашиха, че ще отнемат животните от монасите.

Тончай Нучдумрон - директор на Националните паркове в Тайланд: Има подозрения, че животните не са хранени, че от храма изчезват тигри.

Обвиненията на властите са, че Храмът на тигрите е станал част от черния пазар за диви животни. Подозренията са, че монасите отглеждат хищниците, за да ги продават. Тигрите са ценени за какво ли не - от кожата до месото. Цената на убит тигър достига до 30 хиляди долара.

Супитпон Пакдиджарун, председател на Фондация към храма на тигрите: Не съм съгласен тигрите да бъдат преместени. Това е техният дом. Те са щастливи тук. Властите искат да ги преместят заради законите. Но правителството трябва да намери бюджет да се грижи за тях. Парите на храма са от дарения.

Говори се, че тигрите в Храма са кротки, защото са упоени. Монасите отричат тези обвинения. Обясняват, че и в дивата природа тигрите са агресивни докато ловуват, но през топлите часове на деня си почиват и не нападат. Уверяват, че между тях и хищниците има силна връзка. Твърдят го и много от доброволците, които се грижат за тигрите.

Джулиан Паркър, доброволка от Австралия: Опасяваме се, че ще бъдат поставени в клетки и ще трябва да живеят в тях много дълго време. Според мен, при преместването тигрите ще бъдат подложени на голям стрес. Първо трябва да им намерят подходящи условия, при които да живеят и след това да ги пуснат в дивата природа.

Властите вече започнаха да преместват първите тигри. Много от хищниците, обаче, никога няма да заживеят в диви условия, защото са изгубили инстинктите си.