НОВИНИ

Националният празник 3-ти март в София

В София националният ни празник 3-ти март беше отбелязан с тържествено издигане на националния флаг и заупокойна молитва и молебен в катедралния храм "Свети Александър Невски". Тържествено беше сменен и караула пред сградата на президентската администрация.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:45, 03.03.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Със заупокойна молитва в катедралния храм "Св. Александър Невски " беше почетена паметта на хилядите загинали за свободата на България - руски и финландски воини и български опълченци.

Патриархът нарече тяхната жертва не просто изпълнение на воинския дълг, а жертва пред Божия олтар. След това той отслужи благодарствен молебен за благоденствието на народа ни и поздрави българите.


+ Неофит, Патриарх Български: Да се чувстваме всички свободни, щастливи и със светли надежди за утрешния ден! Честит празник!

Тържествената церемония беше пред паметника на Незнайния войн. Президентът и главнокомандващ Росен Плевнелиев прие почетния караул и поздрави гвардейците за националния празник. Отдадена беше почит и пред държавните символи, изразяващи суверенитета на страната ни- под звуците на химна тържествено беше издигнат националния трибагреник.

Официалните лица поднесоха венец пред паметника на Незнайния войн, цветя оставиха и хората, дошли да видят церемонията.

- Всеки човек трябва най-малкото да показва на децата си, че трябва да се почита - може някои да мислят, че е архаично, други - не, но според мене така трябва да бъде - те трябва да знаят и да помнят.

- Всички българи, според мен трябва да го празнуват този празник, защото той наистина си заслужава да бъде празнуван.

Пред сградата на Президентската администрация тържествено беше сменен почетния гвардейски караул. Тази смяна се извършва на всички важни за българите исторически дати и поддържа живи традициите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отдават на концесия откритите басейни в русенски парк
Отдават на концесия откритите басейни в русенски парк
Другите новини
Другите новини