НОВИНИ

​Драматични преговори ЕС - Турция в Брюксел

Тежки преговори в Брюксел - Европейският съюз и Турция търсят решение на бежанската криза, но Анкара в последния момент постави условия, за да ограничи мигрантския приток и изненада евролидерите. Турция поиска още пари за мигрантите, поиска и премахване на визите за турски граждани за Европейския съюз. Очакваше се в Брюксел днес да се постигне споразумение и за затваряне на т. нар. "Балканския път" на бежанците, но все още такава договорка няма и не е ясно ще бъде ли постигната.

Владислав Велев
от Владислав Велев
17:30, 07.03.2016
Чете се за: 01:39 мин.
По света

Ахмед Давутоглу - министър-председател на Турция: Тази среща сама по себе си показва колко необходима е Турция за ЕС и Европа за Турция. Пред нас има много предизвикателства. Единственият начин да отговорим на тези предизвикателства е солидарността. Убеден съм, че тези предизвикателства ще бъдат решени чрез нашето сътрудничество, и Турция е готова да работи с Евросъюза. Турция e готова и да бъде член на Евросъюза и днес се надявам, че тази среща, която ще се фокусира не само върху нередовната миграция но и на присъeдинителния процес на Турция, ще бъде успешна, повратна точка в отношенията ни.

Франсоа Оланд - президент на Франция: Днес става въпрос за това, че Балканският път е затворен. Това означава, че Гърция ще приеме повечето бежанци, които ще пристигнат и ние трябва да й помогнем. А за да предотвратим пристигане на бежанци в Гърция трябва да си сътрудничим с Турция. Така че, планът е прост на теория, но трудноизпълним на практика- сигурност по външните граници, сътрудничество с Турция и солидарност с Гърция. Франция ще защитава точно тази позиция.
Сътрудничеството с Турция не означава, че приемаме всичко, което Турция прави. Трябва да сме изключително бдителни, относно някои мерки, които бяха взети, особено относно пресата. Пресата трябва да е свободна навсякъде, включително в Турция.
;

Турция иска още пари към до сега обещаните 3 милиарда евро като помощ за справяне с мигрантската криза. Говори се за сума между 3 и 20 милиарда. Освен това Турция настоява за пълна либерализация и то още от май на визовия режим за всички турски граждани, а не само за отделни групи турци. Освен това се иска ускоряване на процеса на присъединяване към ЕС, бързо отваряне на преговорни глави. Турция иска да получи и право да изпраща в Европа бежанци, които имат право на това, а в замяна Анкара е готова да приеме обратно мигрантите несирийци, на които е отказано убежище в Европа, както и тези, които са спрени в турските териториални води.

;

И тъй като има опасения, че ако се затвори пътя през Македония, мигрантския поток ще се отправи към България. Ето какво каза премиерът Бойко Борисов на въпрос дали се опасява от голям мигрантски натиск:


Бойко Борисов, министър-председател: Ние към момента можем да бъдем спокойни, но в същото време трябва да бъдем изключително бдителни. Заради това сме поставили достатъчно съоръжения, апаратура, да покриваме територията в дълбочина и ако идва вълна, превантивно да я спрем.
;

Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция: "Европейският съюз каза, че ще даде 3 милиарда евро. 4 месеца минаха оттогава. Парите още не са дошли. Моят премиер сега е в Брюксел. Надявам се да се върне с тези пари, с 3 милиарда евро."
;

Сергей Станишев председател на ПЕС: "Трябва да се даде динамика на този процес, което е в интерес на всички в ЕС. Сега е необходимо това, за което ПЕС винаги настояваше - общи европейски решения, основани на солидарност, укрепване на общите граници на ЕС. Нито една страна сама по себе си не може да реши тази криза."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерство на културата спира събарянето на Тютюневия склад в Пловдив
Министерство на културата спира събарянето на Тютюневия склад в Пловдив
Турските медии за срещата на върха в Брюксел
Турските медии за срещата на върха в Брюксел