НОВИНИ

Протести за строеж на магистрала в Румъния

Хиляди работници от завода за производство на автомобили Дачия протестираха в румънския град Миовени. Те поискаха да се ускори строежът на магистралата Питещ - Сибиу, чието начало се забави. Този път се очаква с нетърпение и хората настояват, че той е жизнено важен за икономиката на региона.

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:46, 07.03.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света
протести строеж магистрала румъния

Над 8 хиляди работници от завода на Дачия и свързани с него компании излязоха в центъра на Миовени. Те отправиха остри критики срещу правителството за отлагането на стратегическия строеж.

- Тук сме, за да поискаме магистралата. Протестираме срещу политиците, които ни лъжат 26 години. Ако не построят магистралата, с нас е свършено.

Хората вярват, че новият път ще улесни износа на продукцията от завода им. Те се боят, че ако строежът се забави още, компанията собственик Рено може да изнесе производството в другите си фабрики в Турция или Мароко, където има по-развита инфраструктура и по-евтина работна ръка.

- Тук сме заради магистралата Питещ - Сибиу, не за заплати!

Това е деветият протест, организиран от профсъюзите. Оттам подчертават, че строежът на магистралата ще създаде хиляди нови работни места в региона и ще затвърди съществуващите. Синдикатите издигнаха искане и за промени в законодателството, които да стимулират продажбите на коли румънско производство.

120-километровата магистрала Питещ - Сибиу е част от паневропейския транспортен коридор № 4, който в Румъния върви от пристанището Констанца до Арад. Предвижда се строежът да завърши през 2020 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пчелари от Варненско обмислят протест срещу употребата на опасни пестициди
Пчелари от Варненско обмислят протест срещу употребата на опасни пестициди
Отложиха делото срещу Огнян Донев и Борис Борисов за 13 март
Отложиха делото срещу Огнян Донев и Борис Борисов за 13 март