НОВИНИ

Участниците в образователния форум в Дубай призоваха за борба с тероризма

За глобален ангажимент в борбата срещу тероризма и войнстващия екстремизъм чрез образование призоваха днес участниците в световния образователен форум в Дубай. Обсъдени бяха различни политики за насърчаване на сътрудничеството между министерствата и използването на технологиите за подобряване на качеството на образованието и осигуряване на равен достъп до него.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:55, 13.03.2016
Чете се за: 01:48 мин.
По света

Над 50 милиона деца по света без достъп до начално образование, повече от 80 милиона млади хора без достъп до средно образование и над 250 милиона неграмотни хора в света. На фона на статистика глобални лидери и учители от всимки краища на планетата дискутираха днес в Дубай затова как може да бъдат намерени повече средства за инвестиции в образоването.

Да, вижда се глобален прогрес през последните години в приобщаването на повече деца в училище. Но най-важната цел сега е да се заложи не само на количеството, но и на качеството в образованието - това, по думите на ексбританския премиер Тони Блеър трябва бъде най-важната цел през следващото десетилетие.

Тони Блеър - бивш министър-председател на Великобритания: Затова сега трябва да дискутираме за иновативните практики в образоването. Да заложим на висококвалифицирани учители с модерен подход и лидерски качества в обучението. Да ползваме в световен мащаб опита на държави като Дубай, в които образоването е наистина на световно ниво. Така че - количество да, но повече от всякога качество.

Генералният директор на организацията за образоване и култура на ООН Ирина Бокова посочи, че за първи път сега светът е обединен около обща загриженост за правото на равен достъп до образование, както в най бедните части на планетата, така и в бежанските центрове. По нейните думи, именно за обучението на милионите деца в тези центрове трябва да бъдат насочени много повече финансови средства, както от правителствата, така и с активни партньорства с неправителствения и частен сектор. Според Бокова обаче, светът сега има нужда не само от млади хора със знания и умения.

Ирина Бокова - генерален директор на ЮНЕСКО: Ние не искаме от училище да излизат роботи, хора-машини, които само да знаят какво да направят и да имат някакви технически умения. Смятам че образоването, училището трябва да възпитава, трябва да създава граждани, граждани с позиция, свободни граждани.

Тази теза, според Бокова, става още по-актуална и в съвременната ситуация на бежанска криза, нетолерантност и разрушаване на културни ценности.

Ирина Бокова: Това според мен е видимата част на съществуващата нетолерантност и крайния екстремизъм, който отрича другия. На нас ни трябват наистина граждани глобални в този свят.

Като български министър на образоването Меглена Кунева изтъкна в рамките на форума важността на водещата роля на учителя в свят, в който информацията не е монопол и децата могат да я получат отвсякъде.

Меглена Кунева - вицепремиер и министър на образованието и науката: Кой ще ги преведе, кой ще обясни всички аспекти на тази информация, кой ще ги научи на добро, кой ще ги научи как да обработват информацията и да намерят най-полезното за себе си и кой ще ги на раци хора. Отговорът на това в училище се крие до голяма степен в уменията които един учител притежава.

Европа и конкретно България е благословена с това, че образоването е достъпно за всички, посочи още Кунева

Меглена Кунева: Ние не правим достатъчно чрез това образование да променим обществото си. Няма труден въпрос, чиито отговор да не е образование.

Организаторите от неправителствения и частен сектор в Дубай удостоиха днес с награда от 1 милион долара за най-добър учител в света. Той спечели в конкуренция с още 9 номинирани учители от всички краища на планетата заради иновативния си образователен подход.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еколози разпънаха палатки пред Министерския съвет
Еколози разпънаха палатки пред Министерския съвет
Свещениците в Асеновград си простиха
Свещениците в Асеновград си простиха