НОВИНИ

ЕС и Турция искат да постигнат споразумение до петък за бежанската криза

Турция и Европейският съюз трябва да решат много въпроси по миграционното споразумение преди то да бъде гласувано. Това заяви председателят на Европейски съвет Доналд Туск след среща с турския премиер Ахмет Давутоглу.

bnt avatar logo
от БНТ
06:39, 16.03.2016
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Брюксел и Анкара се надяваха до петък да постигнат споразумение по предложение, което има за цел да спре миграционните потоци от Турция към Европа. Планът обаче се натъкна на юридически пречки и възражения от страна на няколко европейски столици. Неодобрението всъщност е в такива мащаби, че за днес в повече от 50 испански града са насрочени протести срещу споразумението.

На първо място споразумението предвижда "първоначалното" отпускане на 3 милиарда евро на Турция за подобряване условията на живот за сирийските бежанци в страната. Анкара се задължава да задържа по-голямата част от мигрантския поток при себе си и да блокира пътя на тези имигранти, които не идват от зони на конфликт. Срещу тази си помощ обаче Турция получава - освен парите, които не е ясно откъде ще дойдат - отпадане на визовия режим за нейните граждани и отварянето на глава 17 по преговорите за присъединяване към Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп и Клинтън с важни победи на първичните избори в САЩ
Тръмп и Клинтън с важни победи на първичните избори в САЩ
Оповестяват новите параметри за продажбата на банка Виктория
Оповестяват новите параметри за продажбата на банка "Виктория"