НОВИНИ

Тръмп и Клинтън с важни победи на първичните избори в САЩ

Бившият държавен секретар на Съединените щати Хилари Клинтън и милиардерът Доналд Тръмп водят според предварителните резултати от четири от петте щата, където в момента се провеждат първични избори. Победите им в така нареченото "продължение на Супер вторник" още повече засилват шансовете им за президентските номинации на двете партии.

bnt avatar logo
от Георги Петров
06:51, 16.03.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света
Категоричната победа на Доналд Тръмп във Флорида, където той остави местния сенатор Марко Рубио зад себе си със съкрушителна разлика от почти 20 процента, накара Рубио да обяви официалното си оттегляне от президентската надпревара. Той благодари на избирателите си и призова всички американци да не се поддават на страха и гнева в селекцията си на кандидат.

Марко Рубио, сенатор на Флорида: "Хората са гневни и разочаровани. Много разочаровани. От политическа гледна точка най-лесното нещо за мен щеше да бъде да яхна това безпокойство, за което току-що говорих, но аз избрах различен път и се гордея с това. Моля американския народ, не се поддавайте на гнева, не се поддавайте на разочарованието!"

Освен във Флорида, Тръмп спечели изборите във Флорида, Северна Каролина и Мисури, като в последния щат разликата между него и основния му конкурент Тед Круз се пресмята в стотни от процента. Милиардерът изгуби единствено в Охайо, където местният губернатор Джон Кейсик спечели голяма победа и си осигури подкрепата на всички 66 делегати от щата.

От страна на демократическата партия Хилари Клинтън спечели първичните избори във всички щати с изключение на Мисури, където Бърни Сандърс води пред нея с три процента. В Илинойс пък резултатите все още се изчисляват, но предварителните данни дават минимална преднина на Клинтън. Бившият държавен секретар вече разполага с повече от половината необходими делегати за президентската номинация на демократическата партия и изглежда като сигурен фаворит за нейното постигане.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 100 жертви при саудитския удар срещу пазар в Йемен
Над 100 жертви при саудитския удар срещу пазар в Йемен
ЕС и Турция искат да постигнат споразумение до петък за бежанската криза
ЕС и Турция искат да постигнат споразумение до петък за бежанската криза