НОВИНИ

В Женева продължават мирните преговори за Сирия

Продължават мирните преговори за Сирия в Женева. Днес специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура ще проведе срещи с делегацията на режима и с представители на швейцарското правителство.

bnt avatar logo
от БНТ
08:57, 16.03.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света

След началото на руското изтегляне от Сирия, Де Мистура заяви, че е настроен оптимистично за изхода на междусирийските преговори. Според него изненадващото решение на Москва, както и рязкото настъпление на групировката "Ислямска държава" са спомогнали да се даде тласък на разговорите. Реакциите на изтеглянето са противоречиви, но повечето държави и световни организации го приветстваха.

Разногласията между делегациите по въпроса за политическия преход и мястото на Башар Асад в него обаче се запазват. Висшият комитет по преговорите, който представлява опозиционните групи в Сирия представи на Де Мистура списък с принципите, около които според тях трябва да се изгради бъдещото управление на страната.

При разговорите вчера е постигнат напредък за хуманитарната помощ и намаляването на насилието, но не и по въпроса за политическите затворници, задържани от Дамаск. Тяхното освобождаване е едно от ключовите искания на опозицията и условие за сядане на масата за преговори. Според тях, в правителствените затвори стават средно по 50 убийства на ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атентат в пакистанския град Пешавар
Атентат в пакистанския град Пешавар
Правителството обсъжда новата наредба в защита на пациентите
Правителството обсъжда новата наредба в защита на пациентите