НОВИНИ

Как могат да се намалят сметките за парно?

И днес продължаваме темата за това как малките топлофикации в страната намират начин да намалят сметките за парно. Вчера ви разказахме как в Сливен, сградната инсталация се заплаща не от клиентите, а от ТЕЦ-а, има таван за ползване на парното, и всичко над него е за сметка на ТЕЦ-а, клиентите могат да изберат да плащат на кубатура вместо на база топломери.

Николай Минков
от Николай Минков
17:31, 18.03.2016
Чете се за: 02:34 мин.
У нас

Във Велико Търново е най-малката топлофикация у нас. Тя работи със скъп природeн газ, доставян от частно дружество и въпреки това ТЕЦ-ът тръси всякакави решение, за да намали сметките и да привлече повече клиенти. Решението е преминаване от вертикална към хоризонтална инсталация,като общите части не се плащакт от клиентите , а от дружеството

Преди години "Топлофикация - Велико Търново" е имала 10 хиляди абонати - битови, общински и промишлени, но сега обслужва едва 3 хиляди домакинства.

Венцислав Димитров - изп. директор на "Топлофикация - В. Търново": В периода на годините 2005-та - 2006-та голяма част от абонатите са се отказали от услугата, поради високата цена и други проблеми, които са били сформирани от въвеждането на начина на разпределение на топлинната енергия в сградите етажна собственост.


ТЕЦ-ът работи с газ, но за разлика от други топлофикации в страната той се доставя от частна фирма, а не от "Булгаргаз", поради което и парното се оскъпява.

Венцислав Димитров: 25% от себестойността на газта е услугата "пренос" и спрямо другите дружества с 25% е по-скъп източника, от който получаване нашата топлина.

Поради тази причина ТЕЦ-ът се бори да всеки един клиент.

Венцислав Димитров: "През миналата година стартирахме една нова, засилена кампания за привличане на стари наши абонати, ние предложихме преминаването към новия вид сградна инсталация - така наречената хоризонтална.

При този тип инсталация, на всеки апартамент се монтира индивидуален топломер, който измерва реалното, а не прогнозно потребление на парното.

Венцислав Димитров: "Вече имаме заявления от 6 сгради - етажна собственост, които искат да се възползват от тази услуга. Като съответно ние ще подпомогнем тия сгради по изграждането на общите части, ще им съдействаме съответно - финансово и технически.

Освен това за редовните платци има и бонуси.

Венцислав Димитров: "Топлофикация - Велико Търново" предоставя една отстъпка към нашите лоялни клиенти, 5% отстъпка. И по наши наблюдения от нея се ползват 70% от нашите клиенти.

Топлофикацията във Велико Търново няма ресурс да поеме за своя сметка сградната инсталация, като в Сливен и Перник. Но и в тази ситуация има решение.

По норматив етажната собственост може да сама да прецени да даде начин, по който да се разпределя количеството топлина, отдадена от сградната инсталация и доста наши обекти са предприели тази мярка с цел редуциране на сметките.

През тази година дружеството ще направи мащабно проучване сред гражданите. Целта е да получи препоръки за подобряване на топлофикационната услуга, а на тази база да увеличи и своите клиенти.

Докато във Велико Търново, Сливен, Перник, Бургас, Варна и други градове у нас топлофикациите са частни, то в столицата тя е общинска. Частното дружество винаги търси начин да подобри услугата, да оптимизира дейността и да намали цената, за да спечели повече клиенти в условията на конкуренцията на алтернативните способи за отопление, като твърдо гориво, електричество, газ.

Освен това столичната "Топлофикация" има над 400 хиляди и 300 абоната, а топлофикациите в страната в пъти по-малко. Ако в София 500 домакинства си откачат радиаторите, това няма да се отрази финансово на дружеството, защото отказалите се ще плащат сградна инсталация. Ако това стане в провинцията, топлофикацията ще фалира.

Според омбудсмана Мая Манолова, таксата за сградна инсталация е незаконна.

Това предстои да реши ВКС, който образува дело миналата седмица по искане на омбудсмана. Според Мая Манолова, освен сградната инсталация, незаконни са и юристконсултските такси, които "Топлофикация София" събира при дела с длъжници. Тук КЕВР пое ангажимент да промени общите условия и тези такси да отпаднат.

Ето какво казаха омбудсмана Мая Манолова и председателят на КЕВР Иван Иванов.

Мая Манолова - омбудсман на Република България: Има противоречие между два закона - Закона за енергетиката и Закона за защита на потребителите. Има противоречива съдебна практика. Аз съм събрала достатъчно аргументи в подкрепа на решението, че непоискана услуга не се плаща. И когато си решил да се разведеш, образно казано, с Топлофикация, трябва да имаш възможност за това. Освен това, в момента КЕВР провежда процедура по отпадане на така наречените юристколсултски възнаграждения. От началото на тази година Топлофикация е завела, аз имам статистика от 1 януари до 8 март, над 8 хил. дела срещу свои длъжници, в които е поискала отново тези юристконсултски възнаграждения.


Иван Иванов - председател на КЕВР: Това, което комисията носи като отговорност е общите условия за работа на топлофикационните дружества с потребителите. По този повод беше поет ангажимент и има създадена работна група, която ще изработи промени в общите условия с цел защита интересите на потребителите при снабдяването им с топлоенергия от топлофикационните дружества.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благотворителна разпродажба на цветя
Благотворителна разпродажба на цветя
Лоши битови условия и сблъсъци в бежанския лагер в Идомени
Лоши битови условия и сблъсъци в бежанския лагер в Идомени